Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Białka ubić na sztywno razem z cukrem kryształem.

Krok 3

Kasię utrzeć mikserem z żółtkami, cukrem waniliowym i ewentualnie proszkiem do pieczenia (bezglutenowym).

Krok 4

Dodawać porcjami ubite białka.

Krok 5

Cały czas ucierając mikserem, dodawać wiórki kokosowe i na sam koniec kleik ryżowy (zmniejszyć obroty na 2-1).

Krok 6

Konsystencja przypomina trociny, ale powinna być puszysta.

Krok 7

Łyżką stołową nabrać porcję ciasta, zagnieść w ręce kuleczkę i rozpłaszczyć (lub jak kto woli).

Krok 8

Ułożyć na blaszce i powciskać borówki.

Krok 9

Piec w piecu nagrzanym do 190 stopni około 20-25 minut (zaglądać, aż się dobrze zrumienią).

Krok 10

Osoby, które nie mogą jeść glutenu nie powinny dodawać proszku do pieczenia. Wtedy ciasteczka wychodzą trochę mniejsze.

Krok 11

Ciasteczka można podawać z bitą śmietaną.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodamiBezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami

Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami to doskonała propozycja na słodką przekąskę.  By jeszcze bardziej podkreślić ich smak, dodaj do masy wiórki kokosowe oraz kleik ryżowy. Doskonałym dodatkami będą także wanilia oraz migdały. Ciasteczka możesz w dowolny sposób formułować, np. nadając im kształt kulek, a następnie rozpłaszczając na blaszce. Do przygotowanych kawałków ciasta dorzuć jagody i piecz w nagrzanym piekarniku do momentu, aż ciastka staną się rumiane. Całość udekoruj lukrem królewskim, gorzką czekoladą bądź płatkami migdałów (płynną czekoladę i lukier możesz również oprószyć kolorową posypką). Nic nie stoi na przeszkodzie, by deser podawać z bitą śmietaną lub przełożyć go ulubionym dżemem – sprawdzi się np. malinowy czy truskawkowy. Bezglutenowe ciastka z jagodami doskonale pasują podane na podwieczorek lub jako słodka przekąska w pracy. Szczególnie do kawy bądź herbaty. Już teraz skomponuj listę składników i przygotuj te wyjątkowo kruche ciastka z owocami. Życzymy smacznego!