Bezy kawowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

20 sztuk

4 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy obieramy z łupin, rozdrabniamy i prażymy na patelni lub w piekarniku.

Krok 2

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Krok 3

Następnie dodajemy stopniowo cukier i nadal delikatnie mieszamy.

Krok 4

Kawę zalewamy do połowy szklanki wodą, studzimy.

Krok 5

Dodajemy do ubitej piany, bardzo delikatnie.

Krok 6

Piekarnik nastawiamy na 120 stopni, blachę smarujemy Kasią i posypujemy mąką, łyżką lub szprycą formujemy beziki, posypujemy górę prażonymi orzechami, pieczemy 30-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej