Składniki
30 dekagramów
35 dekagramów
1 sztuka
6 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę i mięso z piersi z indyka razem mielimy. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz jajko. Wsypujemy sos borowikowy i dwie łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem, wyrabiamy dokładnie.
Krok 2
2 łyżki bułki tartej mieszamy białym sezamem, a pozostałą bułkę ze sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów. Z mięsnej masy formujemy nieduże kulki. Połowę panierujemy w bułce z białym sezamem, a pozostałe w panierce z suszonych pomidorów.
Krok 3
Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników i nadziewamy na wykałaczki po jednej kulce białej i jednej czerwonej.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej