Pulpety z indyka smażone w panierce - przepis | Przepisy.pl pixel

Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

30 dekagramów

35 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę i mięso z piersi z indyka razem mielimy. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz jajko. Wsypujemy sos borowikowy i dwie łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem, wyrabiamy dokładnie.

Krok 2

2 łyżki bułki tartej mieszamy białym sezamem, a pozostałą bułkę ze sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów. Z mięsnej masy formujemy nieduże kulki. Połowę panierujemy w bułce z białym sezamem, a pozostałe w panierce z suszonych pomidorów.

Krok 3

Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników i nadziewamy na wykałaczki po jednej kulce białej i jednej czerwonej.

Bernadetta

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Focaccia z cebulą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej