jajka z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

jajka z piekarnika

Autor:

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 plastry

10 dekagramów

3 dekagramy

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę obrać ze skórki,pokroić w kostkę,usmażyć na maśle na patelni.

Krok 2

Słoninę pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na małym ogniu,wyjąć skwarki na talerzyk.

Krok 3

Na tłuszczu ze słoniny lekko podsmażyć pokrojony w kostkę boczek (bekon) i kiełbasę obraną ze skórki.

Krok 4

Skwarki z wędliną przełożyć do miseczki z grzankami,wymieszać.

Krok 5

Pozostały tłuszcz przelać z patelni do żaroodpornego naczynia,wbić do niego jajka,tak aby żółtka się nie rozlały,posypać je grzankami z wędliną.

Krok 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut,tak aby białka się ścięły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • jajka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona cukinia
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej