Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem

- Krok 1Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Utrzeć na puszystą masę.
- Krok 2Tortownicę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką lub tartą bułką. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min 160 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
- Krok 3Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (w 1/2 litra wody). Zostawić do ostygnięcia.
- Krok 4Ubić kremówkę, dodając około 1/2 szklanki cukru pudru.
- Krok 5Wlać delikatnym strumieniem rozpuszczoną (w mniejszej ilości wody), zimną galaretkę cytrynową.
- Krok 6Delikatnie wymieszać i wylać masę na biszkopt. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby masa nieco stężała.
- Krok 7Na wierzch ułożyć ananasy i zalać drugą rozpuszczoną, wystudzoną i lekko tężejącą galaretką cytrynową.
- Krok 8Wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotowanie
REKLAMA
REKLAMA