Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Utrzeć na puszystą masę.

Krok 2

Tortownicę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką lub tartą bułką. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min 160 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Krok 3

Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (w 1/2 litra wody). Zostawić do ostygnięcia.

Krok 4

Ubić kremówkę, dodając około 1/2 szklanki cukru pudru.

Krok 5

Wlać delikatnym strumieniem rozpuszczoną (w mniejszej ilości wody), zimną galaretkę cytrynową.

Krok 6

Delikatnie wymieszać i wylać masę na biszkopt. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby masa nieco stężała.

Krok 7

Na wierzch ułożyć ananasy i zalać drugą rozpuszczoną, wystudzoną i lekko tężejącą galaretką cytrynową.

Krok 8

Wstawić do lodówki do stężenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej