Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

500 mililitrów

2 sztuki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Utrzeć na puszystą masę.

Krok 2

Tortownicę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką lub tartą bułką. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min 160 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Krok 3

Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (w 1/2 litra wody). Zostawić do ostygnięcia.

Krok 4

Ubić kremówkę, dodając około 1/2 szklanki cukru pudru.

Krok 5

Wlać delikatnym strumieniem rozpuszczoną (w mniejszej ilości wody), zimną galaretkę cytrynową.

Krok 6

Delikatnie wymieszać i wylać masę na biszkopt. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby masa nieco stężała.

Krok 7

Na wierzch ułożyć ananasy i zalać drugą rozpuszczoną, wystudzoną i lekko tężejącą galaretką cytrynową.

Krok 8

Wstawić do lodówki do stężenia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej