blok czekoladowy

- Krok 1Mleko w proszku, kakao i herbatniki razem wymieszać.
- Krok 2W garnuszku zagotować cukier, wodę i Kasię.
- Krok 3Po zagotowaniu wymieszać z mlekiem, kakao i herbatnikami.
- Krok 4Następnie wlać do tortownicy lub keksówki i po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Blok czekoladowy to – wbrew pozorom – deser łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Podstawowe składniki to m.in. mleko w proszku, kakao oraz cukier. Poza nimi, do masy warto dodać także garść ulubionego gatunku orzechów i rodzynek oraz około 450 g herbatników lub krakersów, które należy wsypywać stopniowo. Ewentualnie możesz wykorzystać również pianki lub draże, dzięki którym uzyskasz kolorowy wygląd całości. Zamiast herbatników równie dobrze sprawdzą się natomiast płatki owsiane lub pistacje. Przygotowaną masę umieszcza się w pokrytej cienką warstwą oleju formie (dobrze sprawdzi się podłużna) i lekko ugniata tak, aby równomiernie się rozłożyła. Przed zaserwowaniem, blok czekoladowy najlepiej zostawić na noc w lodówce, a następnie podawać pokrojony w grube plastry. Dobrze sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska na przyjęcie, jak i dodatek do kawy lub herbaty. Warto przygotować także blok czekoladowy na prezent świąteczny. Ładnie zapakowany będzie oryginalnym upominkiem, wspaniale prezentującym się pod choinką.