blok czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 kilograma

0.5 szklanki

2 szklanki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko w proszku, kakao i herbatniki razem wymieszać.

Krok 2

W garnuszku zagotować cukier, wodę i Kasię.

Krok 3

Po zagotowaniu wymieszać z mlekiem, kakao i herbatnikami.

Krok 4

Następnie wlać do tortownicy lub keksówki i po ostygnięciu wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - blok czekoladowyblok czekoladowy

Blok czekoladowy to – wbrew pozorom – deser łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Podstawowe składniki to m.in. mleko w proszku, kakao oraz cukier. Poza nimi, do masy warto dodać także garść ulubionego gatunku orzechów i rodzynek oraz około 450 g herbatników lub krakersów, które należy wsypywać stopniowo. Ewentualnie możesz wykorzystać również pianki lub draże, dzięki którym uzyskasz kolorowy wygląd całości. Zamiast herbatników równie dobrze sprawdzą się natomiast płatki owsiane lub pistacje. Przygotowaną masę umieszcza się w pokrytej cienką warstwą oleju formie (dobrze sprawdzi się podłużna) i lekko ugniata tak, aby równomiernie się rozłożyła. Przed zaserwowaniem, blok czekoladowy najlepiej zostawić na noc w lodówce, a następnie podawać pokrojony w grube plastry. Dobrze sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska na przyjęcie, jak i dodatek do kawy lub herbaty. Warto przygotować także blok czekoladowy na prezent świąteczny. Ładnie zapakowany będzie oryginalnym upominkiem, wspaniale prezentującym się pod choinką.