Blok czekoladowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

500 gramów

0.5 szklanki

1.5 szklanki

5 łyżek

6 opakowań

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię i wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Krok 2

Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser, możesz herbatniki pokruszyć w malakserze.

Krok 3

Masę kakaową przełóż do miski, a następnie, ciągle mieszając mikserem, wsypuj pomału mleko w proszku.

Krok 4

Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką.

Krok 5

Powstała masa musi być bardzo gęsta. Bakalie przebierz. Sprawdź, czy nie zawierają skorupek z orzechów.

Krok 6

Wsyp do masy i ponownie zamieszaj.

Krok 7

Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 8

Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników.

Krok 9

Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników.

Krok 10

Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.

6

Opinie o przepisie

  • Maciek Michas

    Maciek Michas, 20.10.2019

    Normalnie zaj.... Fajne. Z kawą podniebienie przechodzi rozkosz smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Olszowska

    Gosia Olszowska, 29.06.2019

    Na pewno nie studzic do zimna tylko żeby wrzace nie było i mieszać z mlekiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  litwinczuk

    Grażyna litwinczuk, 15.05.2018

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Rzążewska

    Ola Rzążewska, 13.10.2017

    Polecam spóboeać przed dodaniem pierników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Szczygieł

    Ania Szczygieł, 17.07.2016

    Jakoś przełożyłam do innej miski i nic takiego się nie stało, więc nie rozumiem tej paniki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Petaś

    Małgorzata Petaś, 28.02.2016

    żadnych malakserów , jeżeli to ma być wspomnienie dzieciństwa ! pałka do ucierania ! i żadnego przekładania do innej miski bo się spieprzy . mieszać energicznie . a w ogóle to nie tak !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Donaty bez drożdży
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok czekoladowyBlok czekoladowy

Blok czekoladowy to prosty w przygotowaniu deser, który dobrze sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy, herbaty lub gorącego mleka, jak i słodka przekąska. Jednym z nieodłącznych jego składników jest kakao – jeżeli chcesz, by blok czekoladowy miał intensywniejszy kolor, dodaj łyżeczkę więcej niż sugeruje przepis. Deser najczęściej przygotowuje się z dodatkiem pokruszonych herbatników lub wafli, lecz równie dobrze będzie smakować z płatkami owsianymi, rodzynkami, pistacjami, ryżem preparowanym, żurawiną, rodzynkami lub orzechami laskowymi i ziemnymi. Składniki należy połączyć ze sobą przy pomocy miksera. Kolejny etap to dodanie pokruszonych herbatników i przełożenie masy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Całość należy wstawić do lodówki na kilka godzin, by dobrze zastygła. Deser możesz serwować solo lub udekorowany ulubionymi, sezonowymi owocami, np. malinami. Blok czekoladowy przechowuj w lodówce – będzie dobrze smakował również kilka dni po przygotowaniu.