
Składniki
2 sztuki
100 gramów
300 gramów
2 łyżki
0.5 sztuki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W szerokim garnku zagotuj wodę, postaw na nim miskę i włóż białą czekoladę.
Krok 2
Dodaj masło i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. jajka utrzyj z cukrem pudrem, wymieszaj z czekoladą.
Krok 3
Miskę wstaw do gorącej kąpieli, aby masa nie zastygła. Formę keksową wyłóż folią, wlej trochę masy. Przykryj warstwą wafelków, posyp żurawinami i zalej masą.
Krok 4
Powtarzaj czynność do wyczerpania składników. Ostatnia warstwą powinny być wafelki - 3 wafle odłóż do dekoracji.
Krok 5
Wstaw do lodówki na noc. Blok wyjmij z formy. W kąpieli wodnej stop czekoladę gorzką.
Krok 6
Wlej czekoladę do foliowej torebki, utnij rożek i zrób dekorację „w zebrę”. Posyp posiekanymi waflami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej