Borówkowe ciasto

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

548 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

771 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

0.3 szklanki

100 gramów

1.5 łyżeczki

1 sztuka

masa:

1 opakowanie

2 szklanki

dekoracja:

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, serek śmietankowy z Kasią) wyłączając jajko (użyjesz go później, by przykryć warstwę ciasta). Zagnieć szybko ciasto.

Borówkowe ciasto - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, by zrobić z niego płaski dysk i odciśnij na nim kształt formy do pieczenia. Wytnij kółko z 3 cm marginesem wokół kształtu formy. Umieść ciasto na powierzchni formy posmarowanej Kasią. Natnij brzeg ciasta co 5 mm, na około 3 cm głęboki. Uzyskasz w ten sposób małe pasy wokół całej powierzchni.

Borówkowe ciasto - Krok 2

Krok 3

By stworzyć płatki słonecznika, musisz przekręcić każde 2 paski wokół koła.

Borówkowe ciasto - Krok 3

Krok 4

Posmaruj ozdobny brzeg ubitym jajkiem. Piecz w 200 ° C (180 ° C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem) przez około 15 minut.

Borówkowe ciasto - Krok 4

Krok 5

Gotuj sos z proszku z mlekiem według instrukcji na opakowaniu (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka). Ostudź go delikatnie i umieść na wierzchu upieczonego ciasta.

Borówkowe ciasto - Krok 5

Krok 6

Udekoruj borówkami (opłukanymi i wysuszonymi na papierowym ręczniku).

Borówkowe ciasto - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Globe Flux

    Globe Flux

    Najgorszy przepis ever. Ciasto nijakie i nie slodkie. Krem budyniowy to po prostu budyn. Jedyne co dobre w tym przepisie to swieze owoce - polecam zjesc je bez tego ochydnego ciasta. Ps: margaryna do ciasta kruchego na tarte?? Masło!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kowal

    Kasia Kowal

    xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Kowalska

    Emilia Kowalska

    Jaki serek?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Borówkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Borówkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Borówkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Borówkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Borówkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Borówkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Borówkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Borówkowe ciastoBorówkowe ciasto

Przygotowana według tego przepisu tarta jest nie tylko smaczna – będzie także świetnie prezentować się na stole. Dodatkiem do niej są borówki, które opcjonalnie zastąpisz innymi sezonowymi owocami, takimi jak: maliny, truskawki czy jagody. Rozpocznij od wyrobienia z mąki i proszku do pieczenia, tłuszczu, serka śmietankowego oraz cukru kruchego ciasta na spód. Składniki zagnieć szybko na gładkie, nieklejące się ciasto, uformuj z niego kulę, a następnie rozwałkuj ją na placek. Przenieś go do okrągłej formy na tartę, po czym ponacinaj brzegi, aby utworzyły się na nich ozdobne zagięcia. Nasmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby były lśniące i nie popękały podczas pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz, aż osiągnie złocisty kolor. Budyń waniliowy lub śmietankowy połącz z mlekiem i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy lekko przestygnie, wylej go na podpieczony spód. Wierzch ciasta udekoruj dużą ilością opłukanych i dokładnie osuszonych borówek. Sprawdź, jak smakuje borówkowe ciasto z naszego przepisu.