• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Biały puch
Biały puch
Kokosowa pianka z truskawkami
Kokosowa pianka z truskawkami
Tort truskawkowy z mascarpone
Tort truskawkowy z mascarpone
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
Walentynki ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Budyniowa stefanka

Budyniowa stefanka

Autor: MojeCiasto
Budyniowa stefanka
  • 45 minut45
  • Łatwe
  • 1 osoba1
504
Oceń przepis jako pierwszy
950
24
WYDRUKUJ
5301 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
11906 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • herbatniki
    40 szt.
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
    150 g
  • mleko
    1,5 szklanka
  • cukier
    150 g
  • żółtka
    6 szt.
  • cukier waniliowy
    2 łyżeczki
  • mąka pszenna
    30 g
  • starta skórka z 1 cytryny
    0 g
  • wierzch
  • wiórki kokosowe
    50 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    25 g
  • cukier
    15 g
  • czerwone porzeczki do dekoracji
    0 g
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Budyniowa stefanka – krok 1
    Krok 1
    W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
  • Budyniowa stefanka – krok 2
    Krok 2
    Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
  • Budyniowa stefanka – krok 3
    Krok 3
    Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
  • Budyniowa stefanka – krok 4
    Krok 4
    Kasię ubij mikserem na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.
  • Budyniowa stefanka – krok 5
    Krok 5
    Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
  • Budyniowa stefanka – krok 6
    Krok 6
    Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
ciasta na zimnodesery na zimnociasta na świętaciasta na WielkanocciastoCIASTA I CIASTECZKA NA BOŻE NARODZENIECIASTA NA WIELKANOCCIASTA BEZ PIECZENIACIASTA NA ZIMNODESERY NA ZIMNONAJPOPULARNIEJSZE-CIASTAFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany SmakREKLAMAKostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany SmakZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany SmakREKLAMAKostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany SmakZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (24)
avatar
Agnieszka MikołajczykOdpowiedz2.08.2018
Dzięki serdeczne za pomysł dla dzieci na ciasto
avatar
Agata WernerOdpowiedz8.07.2018
rewelacja
Ala nowakOdpowiedz3.05.2018
pycha
avatar
Halina CiupakOdpowiedz30.12.2017
No zrobione ciekawe jak będzie wyglądał i smakował dziękuję za przepis Dosiego Roku
Magdalena MomotOdpowiedz18.03.2017
Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wszystkim smakowało :)
Krzysztof MetnerOdpowiedz15.10.2016
Mniam mniam
Kinia FoOdpowiedz15.10.2016
Wypróbowałam. Rezultat : pyszne. Lecz ja dodałam jescze masy krówkowej.
Henryka ChempińskaOdpowiedz18.09.2016
Tak smakowicie wygląda, że tylko jeść
przepisy.plOdpowiedz18.09.2016
Proszę, oto proporcje, o które Pani prosi (po przeliczeniu na łyżki): herbatniki - 40 szt. kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 g, czyli 10 dużych łyżek mleko - 1,5 szkl. cukier - 150 g, czyli ok. 13 dużych łyżek żółtka - 6 szt. cukier waniliowy - 2 łyżeczki mąka pszenna - 30 g, czyli 3 duże łyżki starta skórka z 1 cytryny WIERZCH: wiórki kokosowe - 50 g kostka do pieczenia Kasia - 25 g, czyli ok. 2 dużych łyżek cukier - 15 g , czyli nieco ponad 1 pełną dużą łyżkę czerwone porzeczki (lub inne owoce) do dekoracji Zachęcamy do korzystania z naszego przelicznika miar i wag: www.przepisy.pl/magazyn/majowe-slodkosci/kasia-w-kuchni Pozdrawiamy :)
Angelika BednarkowskaOdpowiedz18.09.2016
świetny przepis!, pycha!
Anna BoguszOdpowiedz18.09.2016
A można by prosić o przepisy gdzie nie ma np, 25 gram, 30 gram, tylko np. 1 czubata łyżka albo łyżeczka od herbaty? Nie mam wagi i nie wiem ile to może być. Przepis może i fajny ale już nie dla mnie
Alina SzymanskaOdpowiedz18.09.2016
Też kiedyś zrobilam, dobry :)
Agata KarpikOdpowiedz18.09.2016
Ja wczoraj zrobiłam stefankę bądź też miodownik
Beata JeromkinOdpowiedz18.09.2016
Mniam
Kinga StefanOdpowiedz28.08.2016
Stefankom nie można się oprzeć!
Kasia SmilginOdpowiedz28.08.2016
Kinga Stefan Chyba wszystko do końca życia będą mnie Stefany w różej postaci bawić :D
Anna OlejnikOdpowiedz8.07.2016
Wolę stefanek z bezą
Ewa RybickaOdpowiedz8.07.2016
Łatwe i szybkie do zrobienia!!!
przepisy.plOdpowiedz8.07.2016
Już prawie weekend, może uda Ci się znaleźć trochę czasu na przygotowanie takiej pyszności ;)
przepisy.plOdpowiedz8.07.2016
Polecamy! :)
Joanna KaczmarekOdpowiedz8.07.2016
musze przetestować ;)
Grazyna KupiecOdpowiedz8.07.2016
probowalas zrobić?
Agnieszka SzablakOdpowiedz8.07.2016
O jeju ale bym zjadła
Kasia ŚlebiodaOdpowiedz21.06.2016
Świetny przepis,palce lizać...
Wszystkie komentarze
Zobacz również
11 babcinych porad, które uczynią Cię mistrzem wypieków
11 babcinych porad, które uczynią Cię mistrzem wypieków
Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?
Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?
Sernik w lipcu najlepiej smakuje na zimno
Sernik w lipcu najlepiej smakuje na zimno
14 ciast na Dzień Matki
14 ciast na Dzień Matki
avatar

Budyniowa stefanka

Budyniowa stefanka jest łatwym w przygotowaniu ciastem, a dodatkowo do jej przyrządzenia nie potrzebujesz piekarnika. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia i umieść w niej jedną warstwę herbatników. Opcjonalnie zastąp je podłużnymi biszkoptami – sprawdzą się równie dobrze. Składniki na masę ubij na delikatny puch i połącz z zagotowanym mlekiem, dodając cukier waniliowy. Z powodzeniem możesz zamienić go na aromat waniliowy lub migdałowy. Do mleka wsyp startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj, by wcześniej sparzyć owoce, dzięki temu skórka łatwo odejdzie. Jeżeli chcesz by wypiek był słodszy, wlej trochę miodu (zdecyduj się na lipowy lub spadziowy). Masę ostudź i zabezpiecz garnek folią spożywczą – przez to nie powstanie kożuch. Następnie przełóż część masy do formy. Przekładaj herbatniki budyniem. Na wierzch stefanki połóż gałązkę czerwonych lub czarnych porzeczek oraz liść mięty. Podawaj pokrojoną w kostkę, najlepiej razem z ciepłą herbatą lub kawą. Jeśli chcesz, wypiek dodatkowo posyp wiórkami kokosowymi.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

504
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny