Budyniowa stefanka

- Krok 1W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
- Krok 2Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
- Krok 3Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
- Krok 4Kasię ubij mikserem na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.
- Krok 5Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
- Krok 6Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.

Budyniowa stefanka
Budyniowa stefanka jest łatwym w przygotowaniu ciastem, a dodatkowo do jej przyrządzenia nie potrzebujesz piekarnika. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia i umieść w niej jedną warstwę herbatników. Opcjonalnie zastąp je podłużnymi biszkoptami – sprawdzą się równie dobrze. Składniki na masę ubij na delikatny puch i połącz z zagotowanym mlekiem, dodając cukier waniliowy. Z powodzeniem możesz zamienić go na aromat waniliowy lub migdałowy. Do mleka wsyp startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj, by wcześniej sparzyć owoce, dzięki temu skórka łatwo odejdzie. Jeżeli chcesz by wypiek był słodszy, wlej trochę miodu (zdecyduj się na lipowy lub spadziowy). Masę ostudź i zabezpiecz garnek folią spożywczą – przez to nie powstanie kożuch. Następnie przełóż część masy do formy. Przekładaj herbatniki budyniem. Na wierzch stefanki połóż gałązkę czerwonych lub czarnych porzeczek oraz liść mięty. Podawaj pokrojoną w kostkę, najlepiej razem z ciepłą herbatą lub kawą. Jeśli chcesz, wypiek dodatkowo posyp wiórkami kokosowymi.