Budyniowa stefanka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

671

1338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7044 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16037 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 sztuk

150 gramów

1.5 szklanki

150 gramów

6 sztuk

2 łyżeczki

30 gramów

wierzch:

50 gramów

25 gramów

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.

Budyniowa stefanka - Krok 1

Krok 2

Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.

Budyniowa stefanka - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.

Budyniowa stefanka - Krok 3

Krok 4

Kasię ubij mikserem na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.

Budyniowa stefanka - Krok 4

Krok 5

Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.

Budyniowa stefanka - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.

Budyniowa stefanka - Krok 6
27

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Kowalczyk

    Agnieszka Kowalczyk , 20.10.2019

    Ciasto mega proste i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izunia myszunia

    izunia myszunia, 07.04.2019

    czy mogę zamienić na gotowy budyń ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Mikołajczyk

    Agnieszka Mikołajczyk, 02.08.2018

    Dzięki serdeczne za pomysł dla dzieci na ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Werner

    Agata Werner, 08.07.2018

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  •  Ala  nowak

    Ala nowak, 03.05.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ciupak

    Halina Ciupak, 30.12.2017

    No zrobione ciekawe jak będzie wyglądał i smakował dziękuję za przepis Dosiego Roku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Momot

    Magdalena Momot, 18.03.2017

    Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wszystkim smakowało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Metner

    Krzysztof Metner, 15.10.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinia Fo

    Kinia Fo, 15.10.2016

    Wypróbowałam. Rezultat : pyszne. Lecz ja dodałam jescze masy krówkowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Chempińska

    Henryka Chempińska, 18.09.2016

    Tak smakowicie wygląda, że tylko jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 18.09.2016

    Proszę, oto proporcje, o które Pani prosi (po przeliczeniu na łyżki): herbatniki - 40 szt. kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 g, czyli 10 dużych łyżek mleko - 1,5 szkl. cukier - 150 g, czyli ok. 13 dużych łyżek żółtka - 6 szt. cukier waniliowy - 2 łyżeczki mąka pszenna - 30 g, czyli 3 duże łyżki starta skórka z 1 cytryny WIERZCH: wiórki kokosowe - 50 g kostka do pieczenia Kasia - 25 g, czyli ok. 2 dużych łyżek cukier - 15 g , czyli nieco ponad 1 pełną dużą łyżkę czerwone porzeczki (lub inne owoce) do dekoracji Zachęcamy do korzystania z naszego przelicznika miar i wag: www.przepisy.pl/magazyn/majowe-slodkosci/kasia-w-kuchni Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Bednarkowska

    Angelika Bednarkowska, 18.09.2016

    świetny przepis!, pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bogusz

    Anna Bogusz, 18.09.2016

    A można by prosić o przepisy gdzie nie ma np, 25 gram, 30 gram, tylko np. 1 czubata łyżka albo łyżeczka od herbaty? Nie mam wagi i nie wiem ile to może być. Przepis może i fajny ale już nie dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Szymanska

    Alina Szymanska, 18.09.2016

    Też kiedyś zrobilam, dobry :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karpik

    Agata Karpik, 18.09.2016

    Ja wczoraj zrobiłam stefankę bądź też miodownik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Jeromkin

    Beata Jeromkin, 18.09.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Stefan

    Kinga Stefan, 28.08.2016

    Stefankom nie można się oprzeć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Smilgin

    Kasia Smilgin, 28.08.2016

    Kinga Stefan Chyba wszystko do końca życia będą mnie Stefany w różej postaci bawić :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Olejnik

    Anna Olejnik, 08.07.2016

    Wolę stefanek z bezą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Rybicka

    Ewa Rybicka, 08.07.2016

    Łatwe i szybkie do zrobienia!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 08.07.2016

    Już prawie weekend, może uda Ci się znaleźć trochę czasu na przygotowanie takiej pyszności ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 08.07.2016

    Polecamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kaczmarek

    Joanna Kaczmarek, 08.07.2016

    musze przetestować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kupiec

    Grazyna Kupiec, 08.07.2016

    probowalas zrobić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szablak

    Agnieszka Szablak, 08.07.2016

    O jeju ale bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Ślebioda

    Kasia Ślebioda, 21.06.2016

    Świetny przepis,palce lizać...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowa stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowa stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowa stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowa stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowa stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowa stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowa stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyniowa stefankaBudyniowa stefanka

Budyniowa stefanka jest łatwym w przygotowaniu ciastem, a dodatkowo do jej przyrządzenia nie potrzebujesz piekarnika. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia i umieść w niej jedną warstwę herbatników. Opcjonalnie zastąp je podłużnymi biszkoptami – sprawdzą się równie dobrze. Składniki na masę ubij na delikatny puch i połącz z zagotowanym mlekiem, dodając cukier waniliowy. Z powodzeniem możesz zamienić go na aromat waniliowy lub migdałowy. Do mleka wsyp startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj, by wcześniej sparzyć owoce, dzięki temu skórka łatwo odejdzie. Jeżeli chcesz by wypiek był słodszy, wlej trochę miodu (zdecyduj się na lipowy lub spadziowy). Masę ostudź i zabezpiecz garnek folią spożywczą – przez to nie powstanie kożuch. Następnie przełóż część masy do formy. Przekładaj herbatniki budyniem. Na wierzch stefanki połóż gałązkę czerwonych lub czarnych porzeczek oraz liść mięty. Podawaj pokrojoną w kostkę, najlepiej razem z ciepłą herbatą lub kawą. Jeśli chcesz, wypiek dodatkowo posyp wiórkami kokosowymi.