Bukiet sałat z sosem balsamico przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bukiet sałat z sosem balsamico

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

3 łyżki

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

50 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę opłucz, osącz z wody, przełóż do salaterki.

Krok 2

Pomidory umyj, połóż na rozgrzanej patelni teflonowej i praż je do czasu, aż popęka ich skórka.

Krok 3

Ocet balsamiczny wymieszaj z miodem i oliwą, przypraw solą i pieprzem. Na sałacie połóż pomidory, plasterki prosciutto i oliwki.

Krok 4

Polej przygotowanym sosem, posyp wiórkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bukiet sałat z sosem balsamico - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej