Całuski

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

193 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

0.5 łyżeczki

40 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, cukier, cynamon, jajko i Kasię.

Krok 2

Wyrób ciasto mikserem, a następnie szybko zagnieć i uformuj w dość gruby wałek.

Krok 3

Obsyp go mąką, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Krok 4

Następnie pokrój w plasterki i zrób z nich kulki o średnicy około 2,5cm.

Krok 5

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 min. w 180 st. C.

Krok 6

Polewę czekoladową włóż na około 10 min. do gorącej wody. Gdy się rozpuści, polej nią ciasteczka, a następnie udekoruj migdałami.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Kołodziej

    Piotr Kołodziej

    piękny wygląd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CałuskiCałuski

Całuski to drobne kruche ciasteczka, proste w przygotowaniu i smaczne. Nie potrzebujesz do ich przyrządzenia foremek, nie musisz także długo ich lepić. Gotowe ciasto na całuski wystarczy zwinąć w długi wałek, a następnie pokroić na kawałki i formować z nich niewielkie kuleczki. Dzięki swojemu rozmiarowi pieką się bardzo szybko. Na ich przygotowanie należy jednak czekać nieco więcej czasu, ponieważ przed podzieleniem na części, ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce. Dzięki temu jest kruche i ma odpowiednią konsystencję. Kiedy będzie się chłodziło, przygotuj polewę do całusków. Dobrym rozwiązaniem będzie wersja czekoladowa, ale ciasteczka udekorujesz także lukrem. Upieczone i przestudzone dekoruj polewą – najlepiej robić to na kratce, by jej nadmiar mógł spłynąć. Każdą sztukę ozdób dodatkowo obranym migdałem, orzechem laskowym albo posyp wiórkami kokosowymi. Całuski to świetna przekąska, dodatek do podwieczorku, a także do różnych deserów: lodów, kremów i galaretek. Upiecz je według naszego przepisu.