Całuski

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

199 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

125 gramów

0.5 łyżeczki

40 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, cukier, cynamon, jajko i Kasię.

Krok 2

Wyrób ciasto mikserem, a następnie szybko zagnieć i uformuj w dość gruby wałek.

Krok 3

Obsyp go mąką, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Krok 4

Następnie pokrój w plasterki i zrób z nich kulki o średnicy około 2,5cm.

Krok 5

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 min. w 180 st. C.

Krok 6

Polewę czekoladową włóż na około 10 min. do gorącej wody. Gdy się rozpuści, polej nią ciasteczka, a następnie udekoruj migdałami.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Kołodziej

    Piotr Kołodziej , 20.12.2015

    piękny wygląd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Całuski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fale dunaju
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CałuskiCałuski

Całuski to drobne kruche ciasteczka, proste w przygotowaniu i smaczne. Nie potrzebujesz do ich przyrządzenia foremek, nie musisz także długo ich lepić. Gotowe ciasto na całuski wystarczy zwinąć w długi wałek, a następnie pokroić na kawałki i formować z nich niewielkie kuleczki. Dzięki swojemu rozmiarowi pieką się bardzo szybko. Na ich przygotowanie należy jednak czekać nieco więcej czasu, ponieważ przed podzieleniem na części, ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce. Dzięki temu jest kruche i ma odpowiednią konsystencję. Kiedy będzie się chłodziło, przygotuj polewę do całusków. Dobrym rozwiązaniem będzie wersja czekoladowa, ale ciasteczka udekorujesz także lukrem. Upieczone i przestudzone dekoruj polewą – najlepiej robić to na kratce, by jej nadmiar mógł spłynąć. Każdą sztukę ozdób dodatkowo obranym migdałem, orzechem laskowym albo posyp wiórkami kokosowymi. Całuski to świetna przekąska, dodatek do podwieczorku, a także do różnych deserów: lodów, kremów i galaretek. Upiecz je według naszego przepisu.