Kartacze z serem – cepeliny: litewskie z twarogiem | Przepisy.pl pixel

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

125

heart
793 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem według wskazówek podanych na opakowaniu.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 1

Krok 2

Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Odstaw na 10 minut.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz serowy. W misce połącz zmielony ser twarogowy z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, czosnkiem, majerankiem i cebulką.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 4

Krok 5

Formuj z ciasta duże cepeliny i nadziewaj je farszem. Kluskom nadaj kształt dużych cygar. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 5

Krok 6

Cepeliny gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Możesz podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 24.02.2023

    Błagam, niech mnie ktoś na nie zaprosi!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aga Rosi

    Aga Rosi , 11.10.2019

    bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)

Kartacze, nazywane także cepelinami, są potrawą regionalną popularną w szczególności w północno-wschodniej części naszego kraju. Najczęściej można spotkać ją na stołach Podlasia oraz Suwalszczyzny. Mają one kulisty lub elipsowaty kształt i składają się z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. W ich wnętrzu znajduje się natomiast przyprawione mięso mielone, ser, duszna kapusta kiszona albo grzyby. Kartacze powinno się gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Są one gotowe po około pięciu minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej podawać je na ciepło okraszone skwarkami z usmażonych na oleju cebuli oraz boczku. Cepeliny możesz zaserwować także na drugi dzień – wystarczy, że pokroisz je na grube plastry i podsmażysz na patelni. Potrawa ta bardzo dobrze sprawdzi się także wtedy, gdy z obiadu zostanie ci odrobina mięsa – możesz je wówczas zmielić, doprawić i nafaszerować nim ciasto.