Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)
łatwe
3482 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem według wskazówek podanych na opakowaniu.

Krok 2
Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Odstaw na 10 minut.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Krok 4
Przygotuj farsz serowy. W misce połącz zmielony ser twarogowy z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, czosnkiem, majerankiem i cebulką.

Krok 5
Formuj z ciasta duże cepeliny i nadziewaj je farszem. Kluskom nadaj kształt dużych cygar. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.

Krok 6
Cepeliny gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Możesz podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)
Kartacze, nazywane także cepelinami, są potrawą regionalną popularną w szczególności w północno-wschodniej części naszego kraju. Najczęściej można spotkać ją na stołach Podlasia oraz Suwalszczyzny. Mają one kulisty lub elipsowaty kształt i składają się z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. W ich wnętrzu znajduje się natomiast przyprawione mięso mielone, ser, duszna kapusta kiszona albo grzyby. Kartacze powinno się gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Są one gotowe po około pięciu minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej podawać je na ciepło okraszone skwarkami z usmażonych na oleju cebuli oraz boczku. Cepeliny możesz zaserwować także na drugi dzień – wystarczy, że pokroisz je na grube plastry i podsmażysz na patelni. Potrawa ta bardzo dobrze sprawdzi się także wtedy, gdy z obiadu zostanie ci odrobina mięsa – możesz je wówczas zmielić, doprawić i nafaszerować nim ciasto.