Ciasteczka miodowe z migdałami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

160 gramów

30 gramów

30 sztuk

0.33 opakowania

1 sztuka

20 gramów

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku.

Krok 2

Jajko roztrzep z mlekiem i cukrem.

Krok 3

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, masą jajeczną i stopioną, ostudzoną Kasią.

Krok 4

Wszystko dokładnie wyrób, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i rozwałkuj na placek o boku ok. 15 cm i grubości 0,5 cm.

Krok 6

Placek posmaruj miodem, posyp posiekanymi orzechami i zwiń w roladę.

Krok 7

Odcinaj z niej talarki 1,5 cm grubości.

Krok 8

Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, dociskając je lekko palcami.

Krok 9

Następnie posmaruj je białkiem i ułóż na każdym migdałek.

Krok 10

Piecz w 180 st. C około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej