
Składniki
250 gramów
320 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Krok 2
Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 3 cm.

Krok 3
Nagrzać piekarnik. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem pociąć każdy wałek ciasta na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Krążki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując spore odległości (ciasteczka rosną w trakcie pieczenia). Pokruszyć na ciasteczka płatki migdałowe. Piec około 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasteczka
Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, ale w prostocie tkwi ich siła. Kruche ciasteczka są idealne do chrupania, gdy przychodzi ochota na słodkie co nieco. O fenomenie tego przepisu świadczy fakt, że zawsze są zjadane aż do ostatniego okruszka.
Dla kogo?
Od kruchych ciasteczek polecamy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych deserów. Szybko połkniecie bakcyla, a robienie bardziej skomplikowanych rarytasów pozostanie już tylko kwestią czasu.
Na jaką okazję?
Kruche ciasteczka zawsze warto mieć w zanadrzu. Nie będziecie musieli specjalnie kombinować ze wzięciem ich na wynos np. do pracy. Wystarczy najzwyklejsze pudełko, a przerwa na posiłek upłynie Wam w słodkiej atmosferze.
Czy wiesz, że?
Ciasteczka towarzyszą ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytnym Rzymie przyrządzano słodkości na bazie mąki, jajek, wody i miodu.
Dla urozmaicenia:
Do kruchych ciasteczek z cukrem pasuje polewa czekoladowa lub kolorowy lukier.































