Ciastka z rabarbarem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

278 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajko i posiekaną Kasię i szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Stolnicę posyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i pokrój na kwadraty o boku 8 cm.

Krok 3

Rabarbar obierz, pokrój na kawałki długości 7 cm, obsyp cukrem i połóż po przekątnej kwadratów.

Krok 4

Dwa przeciwległe rogi ciasta sklej nad rabarbarem.

Krok 5

Ciastka ułóż na blasze posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 6

Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 7

Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.

3

Opinie o przepisie

  • Sabina Połeć

    Sabina Połeć, 28.10.2019

    czy oprócz rabarbaru można dac ser bądź marmolade ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojcik

    Magdalena Wojcik, 07.05.2016

    genialne, przepisy są naprawdę świetne a sama aplikacja jest świetna zawsze .... posunięcie jakiś fajny pomysł na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Anna

    Anna Anna, 04.05.2016

    rewelacja- dodane do ulubionych

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche z serem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka z rabarbaremCiastka z rabarbarem

Sezonowa przekąska na bazie słodkiego kruchego ciasta i kwaskowatego nadzienia – to pyszne ciastka z rabarbarem, które sprawdzą się na wiele okazji. Przy zakupie rabarbaru zwróć uwagę na jego kolor – im bardziej jest czerwony, tym powinien mieć słodszy smak. Umyj go dokładnie i usuń włókna za pomocą małego nożyka. Kruche ciasto zawinięte w folię spożywczą włóż na chwilę do lodówki. Rozwałkuj je na cienki placek, a następnie wytnij z niego podobnej wielkości kwadraty. Na każdym z nich ułóż pokrojony na kawałki i obsypany cukrem rabarbar. Przeciwległe rogi ciasta dokładnie sklej. Wyłóż na blachę i piecz przez kilkanaście minut w temperaturze 200° C. Gotowe ciastka obsyp obficie cukrem pudrem – ewentualnie zamiast niego możesz wykorzystać białą lub mleczną czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej, oblewając nią delikatnie wierzch wypieków. Ciastka z rabarbarem podawaj z mrożoną kawą albo herbatą owocową. Sprawdzą się również w połączeniu z lodami śmietankowymi. Wykorzystaj sezon na rabarbar, tworząc na jego bazie smaczne i uniwersalne przekąski!