Ciastka z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

473

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

6 łyżek

2 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać mikserem z solą i Kasią.

Krok 2

Jajka zmiksować z mlekiem, dodać do mąki z Kasią, zagnieść miękkie ciasto.

Krok 3

Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5 do 10 mm, wykrawać zeń ciasteczka o jednakowej wielkości.

Krok 4

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez 10 minut, schłodzić.

Krok 5

Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Krok 6

Pozostawić część połówek truskawek do dekoracji, resztę lekko rozgnieść widelcem.

Krok 7

Ciastka smarować ubitą śmietaną, rozłożyć na niej rozgniecione truskawki, przykryć ciastkiem, całość zwieńczyć połówką truskawki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej