Ciasto arbuzowe

Arbuzowy Przysmak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

140

665 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1845 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3786 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

300 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

50 gramów

600 gramów

0.5 szklanki

1 szklanka

800 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 cm., ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.

Krok 2

Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.

Krok 3

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 4

Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.

Krok 5

Połowę kawałków arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną, a następnie wymieszaj z pozostałą żelatyną.

Krok 6

Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki.

Krok 7

Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 8

Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.

8

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dajka

    Katarzyna Dajka , 20.08.2019

    Czy można zastąpić grenadibe albo po prostu ominąć?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Czerwinska

    Katarzyna Czerwinska , 15.06.2016

    Super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Wiejak

    Arleta Wiejak , 17.05.2016

    Wygląda kusząco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Witoń

    Violetta Witoń , 17.05.2016

    Slinka az cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Śmiałek

    Małgosia Śmiałek , 14.05.2016

    przepisy.pl dziękuję za ten przepis a oto moje ciacho ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piękne Rzeczy

    Piękne Rzeczy , 11.05.2016

    Ekstra! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa , 11.05.2016

    Ania cos dla Ciebie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z agrestem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto arbuzoweCiasto arbuzowe

Ciasto z owocami? Proszę bardzo! Z jabłkami, truskawkami, śliwkami, malinami, ale ciasto z arbuzem? Ktoś zna tort arbuzowy? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Przed Państwem – ciasto z arbuzem bez pieczenia. Łatwe, orzeźwiające i nowoczesne!

Dla kogo?

Idealna propozycja dla fanów owocowych ciast bez pieczenia. Masz ochotę zamienić popularne owoce na coś mniej oczywistego? Ciasto z arbuzem Cię zachwyci!

Na jaką okazję?

Przygotuj ciasto z arbuza na niedzielny deser, a Twoi goście nie będą w stanie mu się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Arbuz, aż w ok. 90 procentach składa się z wody. Zimny, wyjęty prosto z lodówki, orzeźwia jak żaden inny owoc.

Dla urozmaicenia

Chcesz podkręcić smak masy? Do tortu arbuzowego zamiast jogurtu użyj homogenizowanego serka waniliowego. Będzie pysznie!