Ciasto arbuzowe
Arbuzowy Przysmak

- Krok 1Kasię, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 cm., ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.
- Krok 2Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.
- Krok 3Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Krok 4Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.
- Krok 5Połowę kawałków arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną, a następnie wymieszaj z pozostałą żelatyną.
- Krok 6Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki.
- Krok 7Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Krok 8Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.

Ciasto z owocami? Proszę bardzo! Z jabłkami, truskawkami, śliwkami, malinami, ale ciasto z arbuzem? Ktoś zna tort arbuzowy? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Przed Państwem – ciasto z arbuzem bez pieczenia. Łatwe, orzeźwiające i nowoczesne!
Dla kogo?
Idealna propozycja dla fanów owocowych ciast bez pieczenia. Masz ochotę zamienić popularne owoce na coś mniej oczywistego? Ciasto z arbuzem Cię zachwyci!
Na jaką okazję?
Przygotuj ciasto z arbuza na niedzielny deser, a Twoi goście nie będą w stanie mu się oprzeć!
Czy wiesz, że?
Arbuz, aż w ok. 90 procentach składa się z wody. Zimny, wyjęty prosto z lodówki, orzeźwia jak żaden inny owoc.
Dla urozmaicenia
Chcesz podkręcić smak masy? Do tortu arbuzowego zamiast jogurtu użyj homogenizowanego serka waniliowego. Będzie pysznie!