Ciasto arbuzowe

Arbuzowy Przysmak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

139

633 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1845 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3786 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

50 gramów

600 gramów

0.5 szklanki

1 szklanka

800 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 cm., ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.

Krok 2

Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.

Krok 3

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 4

Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.

Krok 5

Połowę kawałków arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną, a następnie wymieszaj z pozostałą żelatyną.

Krok 6

Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki.

Krok 7

Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 8

Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.

8

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dajka

    Katarzyna Dajka

    Czy można zastąpić grenadibe albo po prostu ominąć?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Czerwinska

    Katarzyna Czerwinska

    Super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Wiejak

    Arleta Wiejak

    Wygląda kusząco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Witoń

    Violetta Witoń

    Slinka az cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Śmiałek

    Małgosia Śmiałek

    przepisy.pl dziękuję za ten przepis a oto moje ciacho ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piękne Rzeczy

    Piękne Rzeczy

    Ekstra! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa

    Ania cos dla Ciebie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto arbuzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto arbuzoweCiasto arbuzowe

Ciasto z owocami? Proszę bardzo! Z jabłkami, truskawkami, śliwkami, malinami, ale ciasto z arbuzem? Ktoś zna tort arbuzowy? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Przed Państwem – ciasto z arbuzem bez pieczenia. Łatwe, orzeźwiające i nowoczesne!

Dla kogo?

Idealna propozycja dla fanów owocowych ciast bez pieczenia. Masz ochotę zamienić popularne owoce na coś mniej oczywistego? Ciasto z arbuzem Cię zachwyci!

Na jaką okazję?

Przygotuj ciasto z arbuza na niedzielny deser, a Twoi goście nie będą w stanie mu się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Arbuz, aż w ok. 90 procentach składa się z wody. Zimny, wyjęty prosto z lodówki, orzeźwia jak żaden inny owoc.

Dla urozmaicenia

Chcesz podkręcić smak masy? Do tortu arbuzowego zamiast jogurtu użyj homogenizowanego serka waniliowego. Będzie pysznie!