Ciasto cytrynowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

60

332 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

573 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.75 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Kolejno dodawać po jednym żółtku.

Ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Z białek ubić pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy margarynowej, na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki się połączą, dodać sok i skórkę z cytryny.

Ciasto cytrynowe - Krok 4

Krok 5

Ciasto wylać na średniej wielkości formę i piec około 1 godziny. Pomada: 3 łyżki mleka, 1 łyżkę margaryny, zagotować. Dodać 15 dkg cukru pudru i 3-4 łyżeczki soku z cytryny. Polać ostudzone ciasto.

Ciasto cytrynowe - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • jan ciulala

    jan ciulala , 19.01.2020

    Zarabiste kakie pulchne smak cytrynowy zarabiste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 01.03.2018

    Pyszne ciasto do porannej kawy polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 28.02.2018

    Dobre pachnące i smakuje rodzinie ja dodałam jeszcze jabłka bo miałam ochotę na szybkie ciasto z jabłkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luiza Luiza

    Luiza Luiza , 15.02.2018

    Przepraszam za nie udany wpis. Dodałam od siebie pokrojone plasterki cytryny jest jeszcze lepszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szopa

    Karolina Szopa , 20.10.2017

    Wyszła mi babka wielkanocna a nie ciasto cytrynowe. W ogóle nie czuć cytryny :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szopa

    Karolina Szopa , 15.10.2017

    Upieczone i faktycznie proste do zrobienia, niestety wcale nie jest cytrynowe. A dodałam dwa razy więcej cytryny niż wskazuje przepis. Moje po prostu jest bez smaku jak jakaś babka piaskowa :/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cytrynoweCiasto cytrynowe

Pyszne ciasto cytrynowe przygotujesz z zaledwie kilku składników. Jeśli więc szukasz propozycji na poobiedni deser lub słodką przekąskę, którą zabierzesz do pracy czy na wycieczkę, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Aby przyrządzić pachnący cytrusami wypiek, potrzebujesz kostki do pieczenia, cukru pudru, jajek, mąki, proszku do pieczenia i – oczywiście – cytryny. Margarynę ucieraj z cukrem. Dodaj do niej żółtka, a następnie pianę z białek oraz sok i skórkę z cytryny. Połączone składniki powinny stanowić gładką, dość gęstą masę. Po upieczeniu i wystudzenia ciasto cytrynowe można udekorować na wiele sposobów. Dobrą propozycją będzie gęsta, przypominająca lukier biała polewa, również przygotowana z dodatkiem cytryny. Posyp ją startą skórką cytrynową lub ozdób bakaliami. Sprawdzą się też kolorowa posypka lub cukrowe perełki. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie polewy, wykorzystaj cukier puder. Bardzo delikatne i puszyste ciasto świetnie uzupełni popołudniową kawę. Zobacz, jak je zrobić! Sprawdź podany przepis.