Ciasto cytrynowe

- Krok 1Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Krok 2Kolejno dodawać po jednym żółtku.
- Krok 3Z białek ubić pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy margarynowej, na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
- Krok 4Gdy składniki się połączą, dodać sok i skórkę z cytryny.
- Krok 5Ciasto wylać na średniej wielkości formę i piec około 1 godziny. Pomada: 3 łyżki mleka, 1 łyżkę margaryny, zagotować. Dodać 15 dkg cukru pudru i 3-4 łyżeczki soku z cytryny. Polać ostudzone ciasto.

Ciasto cytrynowe
Pyszne ciasto cytrynowe przygotujesz z zaledwie kilku składników. Jeśli więc szukasz propozycji na poobiedni deser lub słodką przekąskę, którą zabierzesz do pracy czy na wycieczkę, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Aby przyrządzić pachnący cytrusami wypiek, potrzebujesz kostki do pieczenia, cukru pudru, jajek, mąki, proszku do pieczenia i – oczywiście – cytryny. Margarynę ucieraj z cukrem. Dodaj do niej żółtka, a następnie pianę z białek oraz sok i skórkę z cytryny. Połączone składniki powinny stanowić gładką, dość gęstą masę. Po upieczeniu i wystudzenia ciasto cytrynowe można udekorować na wiele sposobów. Dobrą propozycją będzie gęsta, przypominająca lukier biała polewa, również przygotowana z dodatkiem cytryny. Posyp ją startą skórką cytrynową lub ozdób bakaliami. Sprawdzą się też kolorowa posypka lub cukrowe perełki. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie polewy, wykorzystaj cukier puder. Bardzo delikatne i puszyste ciasto świetnie uzupełni popołudniową kawę. Zobacz, jak je zrobić! Sprawdź podany przepis.