Ciasto cytrynowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

92

291 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

884 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 sztuki

2 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytryny dokładnie umyj i wytrzyj, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.

Ciasto cytrynowe - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Ciasto cytrynowe - Krok 2

Krok 3

Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie wsyp szklankę mąki z proszkiem i wymieszaj.

Ciasto cytrynowe - Krok 3

Krok 4

Dodaj startą skórkę, sok z cytryny i resztę mąki i ponownie wymieszaj.

Ciasto cytrynowe - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto cytrynowe - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy keksowej o wymiarach 10 x 30 cm i piecz około 50 minut w 180 st. C.

Ciasto cytrynowe - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Renata Zakaszewska

    Renata Zakaszewska

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Sze

    Ewelina Sze

    To moje pierwsze ciasto (oprócz rogalików ,które mi nie wyszły )w życiu. Pycha ! Z lukrem cytrynowym najlepsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Sze

    Ewelina Sze

    z jakiej marki to ciasto piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • artur pers

    artur pers

    dla mnie bomba, upraszczam sprawe jak moge bo piekę z 3.5 letnia córką! wychodzi za kazdym razem. mam piec z termo obiegiem I temp. obnizam o ok. 10 stopni niz podana. zalecam zmiane mąki. dziękuję I pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Misztal

    Paula Misztal

    Proszę o pomoc.. to moje Ulubione ciasto a mi nie wychodzi co zrobiłam nie tak..?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Misztal

    Paula Misztal

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i dwa razy wyszedł mi zaklec.. co jest nie tak? Pięć z termo obiegiem czy bez? 50 czy 60min ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cytrynoweCiasto cytrynowe

Szukasz sposobu na prosty, smaczny i uniwersalny wypiek? Zainspiruj się i upiecz ciasto cytrynowe. Z wyglądu powinno przypominać chleb, więc do jego upieczenia potrzebujesz odpowiedniej, podłużnej formy (najlepiej tzw. blachy keksowej). Aby wyszło złociste i miękkie, oddzielone od białek żółtka starannie utrzyj z kostką do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Dodawaj je stopniowo, dzięki czemu zyskasz spójną i gładką konsystencję. Intensywnie cytrynowy smak nada ciastu skórka z cytryny oraz odciśnięty z niej sok. Ewentualnie możesz zastąpić ją kwaskiem cytrynowym. Na koniec wmieszaj w masę ubite na sztywną pianę białka. Dzięki temu całość po upieczeniu będzie miękka i puszysta. Ciasto cytrynowe podawaj pokrojone na kromki. Udekoruj je lukrem z kandyzowaną skórką z pomarańczy. Dobrym wyborem będzie także przyrządzenie smacznej polewy czekoladowej. Poza wymienionymi dodatkami, świetnie będzie smakować również z owocową marmoladą lub kremem orzechowym. Co sądzisz o tym uniwersalnym wypieku? Koniecznie go przygotuj i podziel się opinią.