Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

144 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

500 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

0 gramów

2 sztuki

260 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

175 gramów

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj dobrze w misce z drożdżami. Dodaj jedno jajko, 75 g cukru, skórkę z cytryny oraz sól. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj 250 ml mleka i podgrzej razem, następnie wlej do przygotowanej mąki i wyrób rózgą gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Ciasto powinno podwoić swą objętość.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: śmietanę zagotuj ze 100 g cukru. Garnek zdejmij z ognia, dodaj orzechy i przykryj przykrywką. Odstaw na bok.

Krok 3

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ciasto wyłóż na blat i krótko wyrób, na kształt prostokąta (dłuższa strona powinna mieć ok. 40 cm). Płat ciasta posmaruj przygotowanym orzechowym nadzieniem, następnie przekrój wzdłuż na trzy jednakowej szerokości paski. Każdy z nich zroluj tak, aby farsz został zamknięty w środku. Następnie z trzech rolad zawiń warkocz.

Krok 4

Przygotowany warkocz ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej w tym czasie do 200°C.

Krok 5

Pozostałe jajko wybij do szklanki, żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka. Posmaruj jajkiem przygotowany warkocz i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut i piecz na ciemnozłoty kolor. Podawaj na ciepło lub zimno.

1

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Wojtala

    Malgorzata Wojtala

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowymCiasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Ciasto drożdżowe zaplecione w warkocz to bardzo popularny i efektowny wypiek. Najczęściej serwowane jest z powidłami, sezonowymi owocami, a także masami, np. serową, kokosową lub makową. Sprawdza się podane jako deser po obiedzie lub drugie śniadanie w pracy. Proponowane tutaj ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym to jedna z wielu wersji tego uniwersalnego wypieku. Aby go przygotować, na początek zmieszaj składniki, wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przygotuj nadzienie – śmietanę zagotuj z cukrem, a po zdjęciu garnka z ognia dodaj również orzechy. Wyrośnięte ciasto wyłóż na suchy blat i ponownie krótko zagnieć, tworząc kształt prostokąta. Tak przygotowany płat posmaruj dokładnie orzechowym nadzieniem, przekrój na trzy podobnej wielkości paski i zwiń w warkocz. Ponownie pozostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj wierzch jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Gotowy wypiek możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu wersjach smakuje równie dobrze. Serwuj ze szklanką gorącej kawy lub mleka.