Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

75 gramów

2 sztuki

175 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

260 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj dobrze w misce z drożdżami. Dodaj jedno jajko, 75 g cukru, skórkę z cytryny oraz sól. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj 250 ml mleka i podgrzej razem, następnie wlej do przygotowanej mąki i wyrób rózgą gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Ciasto powinno podwoić swą objętość.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: śmietanę zagotuj ze 100 g cukru. Garnek zdejmij z ognia, dodaj orzechy i przykryj przykrywką. Odstaw na bok.

Krok 3

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ciasto wyłóż na blat i krótko wyrób, na kształt prostokąta (dłuższa strona powinna mieć ok. 40 cm). Płat ciasta posmaruj przygotowanym orzechowym nadzieniem, następnie przekrój wzdłuż na trzy jednakowej szerokości paski. Każdy z nich zroluj tak, aby farsz został zamknięty w środku. Następnie z trzech rolad zawiń warkocz.

Krok 4

Przygotowany warkocz ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej w tym czasie do 200°C.

Krok 5

Pozostałe jajko wybij do szklanki, żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka. Posmaruj jajkiem przygotowany warkocz i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut i piecz na ciemnozłoty kolor. Podawaj na ciepło lub zimno.

2

Opinie o przepisie

  • Zuzanna Tydniarska

    Zuzanna Tydniarska , 26.03.2020

    TAK, biorę udział w konkursie i oto moje propozycje Do wyrobu ciasta polecam bardziej świeże drożdże i mąką luksusową typ 550. Wtedy ciasto jest bardziej puszyste. Do wyrobu ciasta dodaje cukier migdałowy i ekstrakt migdałowy, by ciasto uzyskało aromat, do masy do orzechów dodaje cynamon z brązowym cukrem, tak przygotowane ciasto podaje na talerzu z konfiturą pomarańczową z anyżem i goździkami. W innej wersji "tej lepszej" do wyrobu ciasta używam cukru waniliowego i dodaje ekstrakt z wanilii, zastępuje poprzednie składniki na masę kawałkami posiekanej czekolady i (m&m's lub rodzynki). Chętnie podaje je na talerzu z konfiturą śliwkowo-czekoladową lub nutellą. To ciasto dla prawdziwych smakoszy słodkości. Mam nadzieje, że moje porady się przydadzą. :) Pozdrawiam Serdecznie i życzę smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Wojtala

    Malgorzata Wojtala , 26.03.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Drożdżówki z serem
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowymCiasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Ciasto drożdżowe zaplecione w warkocz to bardzo popularny i efektowny wypiek. Najczęściej serwowane jest z powidłami, sezonowymi owocami, a także masami, np. serową, kokosową lub makową. Sprawdza się podane jako deser po obiedzie lub drugie śniadanie w pracy. Proponowane tutaj ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym to jedna z wielu wersji tego uniwersalnego wypieku. Aby go przygotować, na początek zmieszaj składniki, wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przygotuj nadzienie – śmietanę zagotuj z cukrem, a po zdjęciu garnka z ognia dodaj również orzechy. Wyrośnięte ciasto wyłóż na suchy blat i ponownie krótko zagnieć, tworząc kształt prostokąta. Tak przygotowany płat posmaruj dokładnie orzechowym nadzieniem, przekrój na trzy podobnej wielkości paski i zwiń w warkocz. Ponownie pozostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj wierzch jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Gotowy wypiek możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu wersjach smakuje równie dobrze. Serwuj ze szklanką gorącej kawy lub mleka.