Ciasto kawowo-czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

90

664 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

838 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1682 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

150 gramów

3 łyżki

15 gramów

150 gramów

150 mililitrów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę.

Ciasto kawowo-czekoladowe  - Krok 1

Krok 2

Dodać roztopioną Kasię.

Ciasto kawowo-czekoladowe  - Krok 2

Krok 3

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao połączyć ze sobą.

Ciasto kawowo-czekoladowe  - Krok 3

Krok 4

Masę margarynową połączyć z sypkimi produktami, wlać kawę. Na koniec dodać orzechy.

Ciasto kawowo-czekoladowe  - Krok 4

Krok 5

Przelać do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Piec ok. 45 min.

Ciasto kawowo-czekoladowe  - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

5

Opinie o przepisie

  • Magdalena Smolicz

    Magdalena Smolicz, 11.10.2016

    rewelacyjna babka... tylko piecze sie 60 min u mnie bez termoobiegu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 21.10.2015

    Varpu Kallio pod zdjęciem głównym znajdziesz w ramce WSKAZÓWKI PIECZENIA. Jest tam podany czas pieczenia, temperatura oraz wielkość formy do ciasta, na jaką wystarczy podana ilość składników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Varpu Kallio

    Varpu Kallio, 18.10.2015

    Ustawiłam na 180 stopni i wyszło dobrze :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Varpu Kallio

    Varpu Kallio, 18.10.2015

    Na ile stopni trzeba nastawić piekarnik?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maria ferenc

    maria ferenc, 27.09.2015

    bardzo dobra babka do kawy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kawowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kawowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kawowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kawowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kawowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kawowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kawowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kawowo-czekoladowe Ciasto kawowo-czekoladowe

Wypróbuj przepis na intensywne w smaku kawowo-czekoladowe ciasto i przekonaj się, jak łatwo możesz przyrządzić ten słodki wypiek. Niewątpliwym plusem ciast ucieranych jest szybkość ich przygotowania oraz niewielka ilość potrzebnych do tego składników. Ciasto kawowo-czekoladowe przyrządzisz za pomocą połączonych ze sobą produktów, takich jak jajka, kostka do pieczenia, cukier oraz mąka. Specyficzny, wyrazisty smak oraz ciemny kolor, wypiek uzyska dzięki dodatkowi kakao. To prawdziwe charakteryzuje się intensywnym gorzkim posmakiem, który w odpowiedni sposób przełamuje słodycz ciasta. Do masy dodaj także wystudzoną kawę, która nada ciastu nieco aromatu. Całość wymieszaj i dołącz posiekane orzechy włoskie. Dobrze sprawdzą się także migdały, rodzynki sułtańskie, kawałki czekolady lub orzechy laskowe. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem, albo przygotuj do niego ciemną polewę czekoladową – i ciesz się jego doskonałym smakiem. Upiecz na najbliższą okazję ciasto kawowo-czekoladowe z naszego przepisu.