CIASTO KUBUSIOWE

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

0.75 szklanki

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

0.33 szklanki

0.33 szklanki

masa kubusiowa:

1 opakowanie

3 opakowania

6 łyżek

1 opakowanie

masa śmietanowa:

500 mililitrów

5 łyżek

500 gramów

1 opakowanie

polewa:

100 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żółtka mieszamy z octem i delikatnie łączymy z pianą. Mąki i proszek do pieczenia łączymy i dodajemy do jajek, mieszając mikserem na najniższych obrotach.

Krok 2

Ciasto przelewamy do blachy i pieczemy ok. 20 - 30 min. w 180 stopniach.

Krok 3

MASA KUBUSIOWA: Odlewamy pół szklanki Kubusia i rozrabiamy w nim budynie i cukier. Resztę soku gotujemy i kiedy zaczyna wrzeć, dodajemy budynie. Gotujemy podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krok 4

Kiedy budyń jest zimny, rozbijamy mikserem Kasię i dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na około godzinę nim nałożymy drugą masę, aby się nie zmieszały.

Krok 5

MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier.

Krok 6

Do śmietany dodajemy serek i mieszamy. Do masy śmietanowo-serowej wlewamy zimną galaretkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach tylko do chwili uzyskania jednolitej masy.

Krok 7

Masę wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, aby nowa masa stężała.

Krok 8

POLEWA: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Polewamy ciasto w dowolny sposób.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO KUBUSIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO KUBUSIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO KUBUSIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO KUBUSIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO KUBUSIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO KUBUSIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO KUBUSIOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
PLACEK TARTY
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej