Ciasto kwiatek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

127 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

4 sztuki

2 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 szczypta

0.5 szklanki

125 gramów

krem:

0.6 szklanki

125 gramów

dekoracja:

125 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem). Powierzchnię formy posmaruj Kasią i posyp mąką. 200 g kostki do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj delikatnie jajka jedno po drugim.

Ciasto kwiatek - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj do przygotowanej wcześniej masy na przemian z mlekiem, ciągle ucierając. Na koniec wsyp borówki i delikatnie wymieszaj.

Ciasto kwiatek - Krok 2

Krok 3

Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wychodzi zupełnie sucha, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciasto w formie jeszcze przez około 15 minut, potem wyjmij je i ostudź.

Ciasto kwiatek - Krok 3

Krok 4

W tym czasie, ucieraj 75 g kostki do pieczenia Kasia z cukrem pudrem przez co najmniej 5 minut.

Ciasto kwiatek - Krok 4

Krok 5

Dodaj serek śmietankowy i delikatnie wymieszaj. Otrzymany krem nałóż na wierzch ciasta.

Ciasto kwiatek - Krok 5

Krok 6

Udekoruj całość kwiatami zrobionymi z borówek i podzielonych na pół malin.

Ciasto kwiatek - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Warto pamiętać o tym, by wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

13

Opinie o przepisie

  • Ewa Wódzka

    Ewa Wódzka

    Dlaczego brak odpowiedzi na poprzednie komentarze???????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wódzka

    Ewa Wódzka

    Przepis mało precyzyjny po pierwsze co to jest słodka masa? co zrobić z budyniem ? gdzie dodać mleko?? Przepis niby podany krok po kroku a jest nieczytelny!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Fijak

    Sylwia Fijak

    Myślę,że ta słodka masa to ma być budyń...tylko jest problem bo nie widzę co się stało z mlekiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    A budyń można dodać gdzieś w trakcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karcz

    Agata Karcz

    co z budyniem??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Małecka

    Elzbieta Małecka

    A co z budyniem ,kiedy go dodac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Ania, dziękujemy za uwagę, poprawimy ten przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Wczoraj zrobiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Hanna, mamy i przepis na to :) https://www.przepisy.pl/przepis/golonka-w-kapuscie#query=golonka%20w%20kapuście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Pieknie wyglada.Ja niestety wolę goloneczke w kapuście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kamela

    Ania Kamela

    A do czego mleko pół szklanki, bo w przepisie o nim zapomniano?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kusak

    Magda Kusak

    Koniecznie muszę upiec to ciasto!!!!!!Wygląda orginalnie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Danielewicz

    Kamil Danielewicz

    Pychotka bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kwiatekCiasto kwiatek

Proste ciasto z owocami może stać się wypiekiem w sam raz na przyjęcie lub wielkanocny stół – wystarczy tylko udekorować je z fantazją. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest utarcie kostki do pieczenia z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj jajka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, budyń waniliowy oraz mleko. Na koniec wrzuć do powstałej masy borówki i delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki, po czym wstaw je do dobrze nagrzanego piekarnika. Sprawdź, czy jest już gotowe, wbijając w nie wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie sucha, to znak, że ciasto się upiekło. Z kostki do pieczenia, serka śmietankowego i cukru pudru przygotuj gęsty krem. Rozsmaruj go na wierzchu przestudzonego ciasta i udekoruj borówkami oraz połówkami malin, układając je w kształt ozdobnych kwiatków. Mamy nadzieję, że korzystanie z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.