Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej)

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

125 mililitrów

250 mililitrów

8 łyżeczek

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwiaty akacji (robinii akacjowej) muszą być rozwinięte. Zbieraj je w bezdeszczowy dzień. Nie myj, ale rozłóż na białej ściereczce i przejrzyć czy nie mają lokatorów.

Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - Krok 1

Krok 2

Mieszankę na Puszyste Placki Knorr wsyp do miski. Mieszając rózgą wlewaj piwo - mieszaj aż ciasto będzie gładkie , o konsystencji gęstej śmietany.

Krok 3

Wsyp kwiaty akacji, wymieszaj żeby wszystkie pokryły się ciastem. Na patelni rozgrzej część oleju, kładź porcje ciasta nakładając je łyżką. Smaż aż będą ładnie zumienione z obu stron.

Krok 4

Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ew. posypką cukrową. Podawaj jeszcze ciepłe bo takie są najsmaczniejsze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z kwiatami akacji (robinii akacjowej) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej