Ciasto makowe z malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

36

233 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

892 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

170 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

masa makowa:

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

wierzch:

1 szklanka

1 łyżka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką Kasię. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto makowe z malinami - Krok 1

Krok 2

Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

Ciasto makowe z malinami - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.

Ciasto makowe z malinami - Krok 3

Krok 4

Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.

Ciasto makowe z malinami - Krok 4

Krok 5

Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180 st. C.

Ciasto makowe z malinami - Krok 5

Krok 6

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.

Ciasto makowe z malinami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Saternus

    Tomasz Saternus, 16.07.2017

    Kolejne moje ciasto do kolekcji

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto makowe z malinamiCiasto makowe z malinami

Ciasto makowe z malinami to pyszny i elegancki wypiek, który uwieńczy uroczystą kolację lub świąteczny obiad. Jasne ucierane ciasto w połączeniu z wyrazistą makową masą, puszystą bitą śmietaną i soczystymi malinami tworzy wyjątkowo smaczną kompozycję. Najpierw uciera się żółtka z cukrem i kostką do pieczenia, następnie dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek. Makową część wypieku również przyrządza się z żółtek ubitych z cukrem, a następnie łączy z makiem i bułką tartą. Jedno ciasto wylewa się na drugie, dzięki czemu powstają dwa, wyraźne od siebie oddzielone, kolory. Po upieczeniu wystarczy udekorować całość puszystą bitą śmietaną i owocami. Zamiast malin, sprawdzą się też truskawki, jagody, jeżyny albo wiśnie. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, wykorzystaj bakalie. Bitą śmietanę posyp startą gorzką czekoladą. Chcesz spróbować tego wyśmienitego wypieku? Upiecz go na podstawie podanego przepisu i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.