Ciasto miodowe z masą grysikową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto miodowe z masą grysikową

NOWY PRZEPIS

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

322 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

548 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

80 gramów

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

masa grysikowa:

1 litr

0.5 szklanki

1 opakowanie

150 gramów

10 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Zagniatamy ciasto w kulkę, którą następnie dzielimy na 3 mniejsze.

Ciasto miodowe z masą grysikową - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg). 3 blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Możemy użyć jednej blaszki i piec w niej osobno każdy spód. Każdą część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki, przekładamy do blaszek i nakłuwamy widelcem. Każdą część podpiekamy przez 10 minut. Dobrze studzimy.

Ciasto miodowe z masą grysikową - Krok 2

Krok 3

Mleko gotujemy w garnku z cukrem aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło. Zagotowujemy. Dodajemy odmierzoną kaszę manną i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Aby nie stworzył się kożuch – przykrywamy masę folią spożywcza.

Ciasto miodowe z masą grysikową - Krok 3

Krok 4

Upieczony spód smarujemy połową masy, przekładamy drugim spodem, który następnie również resztą smarujemy masy. Na masie układamy 3 spód.

Ciasto miodowe z masą grysikową - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto miodowe z masą grysikową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto miodowe z masą grysikową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto miodowe z masą grysikową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto miodowe z masą grysikową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto miodowe z masą grysikową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto miodowe z masą grysikową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto miodowe z masą grysikową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto miodowe z masą grysikowąCiasto miodowe z masą grysikową

Grysik może nie brzmieć jak szczególnie finezyjny produkt. W pierwszej chwili kojarzy się z neutralnym smakowo jedzeniem dla małych dzieci. Mimo to kasza manna w wersji deserowej w przepisie na mazurek grysikowy posmakuje również pełnoletnim smakoszom.

Dla kogo?

Na co dzień nie macie zbyt wiele czasu na zakupy i poszukiwanie nietypowych, egzotycznych produktów? Na pyszne ciasto miodowe z masą grysikową składają się łatwo dostępne artykuły, więc deser jest na wyciągnięcie ręki albo widelczyka.

Na jaką okazję?

Wygląda efektownie, dlatego miodowy placek możecie podać w ramach alternatywy dla częściej przyrządzanych słodkości. Zastąpcie nim serniki i makowce, które zazwyczaj lądują na stołach, gdy goście wpadają w odwiedziny.

Czy wiesz, że?

Dobrej jakości kaszę mannę rozpoznacie po sypkiej konsystencji i białym kolorze. Może mieć delikatnie żółte zabarwienie.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta miodowego z masą grysikową wybierajcie gatunki miodów o łagodnym smaku i aromacie. Nadają się przede wszystkim miód wielokwiatowy oraz akacjowy.