Ciasto miodowo-orzechowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3.25 szklanki

2 sztuki

0.5 sztuki

5 łyżek

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

masa:

0.5 szklanki

0.5 opakowania

2 łyżki

1 szklanka

krem:

2 opakowania

3 szklanki

2 dekagramy

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ciasto: Mleko, miód, cukier i Kasię zagotować i ostudzić.

Krok 2

Dodać proszek do pieczenia, sodę, jaja i mąkę.

Krok 3

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.

Krok 4

Każdą z nich rozłożyć na formie i piec osobno po 10 min. (ciasto bardzo szybko się piecze).

Krok 5

Ostatnią porcję ciasta piec z masą orzechową.

Krok 6

Na Masę orzechową: orzechy, cukier, Kasię i miód przesmażyć.

Krok 7

Ciepłe włożyć na surowe ciasto.

Krok 8

Krem: 2 szklanki mleka zagotować.

Krok 9

Do reszty zimnego mleka wsypać budyń i mąkę. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka mieszając, aż powstanie budyń.

Krok 10

Ostudzić.

Krok 11

Kasię utrzeć i dodać porcjami zimny budyń.

Krok 12

Krem podzielić na 2 części.

Krok 13

Ostudzone placki posmarować dżemem i kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto miodowo-orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto miodowo-orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto miodowo-orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto miodowo-orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto miodowo-orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto miodowo-orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto miodowo-orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wuzetka z owocami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej