Ciasto murzynkowo - piernikowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

118

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 szklanki

3 łyżki

0.75 szklanki

3 sztuki

2 łyżeczki

2 szklanki

1 opakowanie

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka włożyć Kasię, cukier, kakao i mleko i postawić na piec.

Krok 2

Doprowadzić do wrzenia.

Krok 3

Ostudzić i dodać do tego pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Gotowe ciasto wlewać do formy lub foremek w różnym kształcie. Ja miałam formę gwiazdkę.

Krok 5

Formę wysmarować i obsypać bułką tartą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto murzynkowo - piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto murzynkowo - piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto murzynkowo - piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto murzynkowo - piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto murzynkowo - piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto murzynkowo - piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto murzynkowo - piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto murzynkowo - piernikoweCiasto murzynkowo - piernikowe

Ciasto murzynkowo-piernikowe to idealna propozycja dla tych, którzy szukają nieco innej wersji klasycznego murzynka. Wypiek doskonale sprawdzi się zarówno jako podwieczorek, jak i deser, który podasz po obiedzie. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mleka, jajek, mąki, kakao oraz bakalii. Zastanawiasz się, od czego zacząć? Kostkę do pieczenia, kakao oraz mleko zagotuj, doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przygotowane w ten sposób ciasto wlej do formy, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podkreślić smak ciasta, koniecznie użyj korzennych przypraw. Idealnie nadadzą się m.in.: gałka muszkatołowa, imbir oraz kardamon. Gotowy wypiek udekoruj polewą czekoladową oraz świeżymi owocami, np. malinami, wiśniami lub jagodami. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie ciasta z dodatkiem ulubionego dżemu lub śliwkowych powideł. Pobierz listę składników i upiecz pyszne ciasto murzynkowo-piernikowe. Smacznego!