Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
NOWY PRZEPIS
średnie
30127 osób zapisało

Składniki
ciasto:
2 szklanki
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
pianka budyniowa:
6 sztuk
1 szklanka
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy z przesianą mąką i cukrem. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Krok 2
Dodajemy jajko, żółtka, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Krok 3
Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy je na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki i delikatnie nakłuwamy widelcem.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier puder. Dodajemy budyń, łyżeczka po łyżeczce. Ciągle miksując wlewamy powoli olej.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piankę budyniową wykładamy na spód. Posypujemy owocami, lekko je wciskamy. Pieczemy przez ok. 40 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Przepisu na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami nie może zabraknąć w deserowym repertuarze. Punkt obowiązkowy zwłaszcza w miesiącach, kiedy dostęp do świeżych, sezonowych owoców jest niemalże nieograniczony. Ciasto z budyniem wygląda nad wyraz apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy lubią kombinować i oczekują nieco bardziej wymagających wyzwań niż tylko zmiksowanie wszystkich składników i umieszczenie ich w foremce.
Na jaką okazję?
Efektowne ciasto z budyniem i owocami uświetni każdą ważną uroczystość. Organizujecie przyjęcie z okazji urodzin, imienin albo zdanego egzaminu? Z takim deserem poczujecie się naprawdę odświętnie.
Czy wiesz, że?
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką wykorzystacie również do zrobienia różnorodnych tart. Bez dodatku cukru stworzycie podstawę wytrawnego przysmaku.
Dla urozmaicenia:
Dodatkową warstwę owoców można ułożyć między kruchym ciastem a budyniową pianką.































