Ciasto półkruche z owocami i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.75 opakowania

0.75 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

1 kilogram

1 łyżeczka

kruszonka:

3 łyżki

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać. Żółtka oddzielić i utrzeć je z 3 łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z żółtkami. Całość wlać do przesianej mąki i wymieszać.

Krok 2

Mleko podgrzać z resztą cukru (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Kiedy cukier rozpuści się, wsypać proszek do pieczenia. Letni płyn wlewać do mąki wymieszanej z jajkami. Wyrobić ciasto.

Krok 3

Wyłożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wierzch ciasta wygładzić łyżką maczaną w zimnej wodzie.

Krok 4

Następnie z podanych składników przygotować kruszonkę.

Krok 5

Ciasto posypać kruszonką w pasy poprzeczne lub podłużne, a pomiędzy nimi ułożyć obtoczone w cukrze owoce.

Krok 6

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 190 C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto półkruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto półkruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto półkruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto półkruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto półkruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto półkruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto półkruche z owocami i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej