Ciasto śliwkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajo i wymieszać na gładką masę.

Krok 2

Następnie wsypać mąkę, wyrobić.

Krok 3

Ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty (o średnicy ok. 26 cm) wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 4

Na wierzch ciasta wyłożyć połówki śliwek i posypać cynamonem.

Krok 5

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto śliwkoweCiasto śliwkowe

Przepis na ciasto śliwkowe to prosty sposób na szybki i smaczny wypiek. W zależności od tego, jakie smaki lubisz, wykorzystaj słodszą lub bardziej kwaśną odmianę owoców. Do ciast nadają się różne gatunki, m.in. węgierki, mirabelki i opale. Przyrządzanie ciasta rozpocznij od utarcia cukru z jajkiem na gładką i puszystą masę. Po dodaniu mąki i wyrobieniu całości, ciasto będzie gotowe do nałożenia na okrągłą formę do tarty (dobrze sprawdzi się też tortownica). Układaj na nim połówki śliwek, lekko dociskając je do ciasta, skórkami w dół, by nie nasiąknęło ich sokiem. Z ich smakiem dobrze współgrają korzenne przyprawy, takie jak np. cynamon – posyp nim owoce, a podczas pieczenia nabiorą charakterystycznego aromatu. Jeśli lubisz wyraźnie korzenny smak, wybierz mieszankę przyprawy piernikowej. Całość zapiecz, a po przestudzeniu oprósz delikatnie cukrem pudrem albo podaj ciasto jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszne ciasto śliwkowe i przekonaj się, jak łatwe może być pieczenie.