
Składniki
4 sztuki
210 gramów
270 gramów
1 łyżeczka
0.75 łyżeczki
160 mililitrów
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość. Wlej powoli olej i zmiksuj. Dodaj też ekstrakt z wanilii i śmietanę. Wsyp na koniec przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj całość delikatnie.

Krok 2
Podziel masę na trzy równe części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej, uprzednio zmielony mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Wymieszaj.

Krok 3
Przełóż masę warstwowo do formy na babkę, posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Najpierw masa z dodatkiem wiórków kokosowych, potem kakaowa, a na koniec ta z dodatkiem maku. Piecz babkę w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Możesz po wystudzeniu polać babkę lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka trójkolorowa
Pora na kolorowe wypieki i przygotowanie babki o niezrównanej urodzie. Wydaje się, że trójkolorowa babka wymaga sporo pracy i zachodu? Nasz prosty przepis na to ciasto udowodni, że wcale nie trzeba mieć dużej wprawy, by zrobić efektowny deser.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie lubią nudy. W jednej kolorowej babce zmieścicie trzy kolory i trzy wyborne smaki, w których odnajdziecie kakao, mak oraz kokosowy akcent.
Na jaką okazję?
Choć utarło się, że babki to specjały typowo wielkanocne, trójkolorową babką z olejem urozmaicicie dowolną uroczystość. Czasem w ramach pretekstu wystarczy tylko wolne popołudnie lub spędzany w domu weekend.
Czy wiesz, że?
Tradycja wypiekania bab na Wielkanoc nie jest polskim wynalazkiem. Zwyczaj ten przywędrował na tereny naszego kraju z Litwy i Białorusi.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia babki trójkolorowej z makiem wykorzystajcie polewę czekoladową oraz kontrastujące z nią wiórki kokosowe.






























