Ciasto trzy kolory

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 szklanka

1.5 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

dodatkowo:

1 słoik

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dobrze ubita piana po odwróceniu naczynia do góry dnem nie może wypaść.

Krok 2

Następnie do ubitej piany z cukrem dodajemy żółtka i dalej ubijamy, dodając po odrobinie oleju co chwilę. Aby biszkopt był pulchny i miękki, należy ubijać go tak długo, aż na jego powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, a po mikserze pozostanie wyraźny ślad. Ja stosuję zasadę 2 minuty ubijania na 1 szt jajka. W tym przypadku ciasto ubijamy około 12 minut.

Krok 3

Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników.

Krok 4

Przelewamy ciasto do trzech misek i do każdej dodajemy odpowiednio mak, wiórki i kakao. Mieszamy każdą masę i wykładamy po łyżce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby powstało łaciate ciasto. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Krok 5

W międzyczasie przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu. Po całkowitym wystygnięciu przekrawamy biszkopt na pół i smarujemy ciasto 2/3 konfitury porzeczkowej. Następnie wykładamy na to 2/3 masy karpatkowej i przykrywamy drugą połową biszkopta.

Krok 6

Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią konfitury i pozostałą częścią kremu.Wierzch posypujemy pokrojonymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Podajemy po schłodzeniu przez noc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej