Ciasto trzy kolory przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto trzy kolory

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 szklanka

1.5 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

dodatkowo:

1 puszka

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dobrze ubita piana po odwróceniu naczynia do góry dnem nie może wypaść.

Krok 2

Następnie do ubitej piany z cukrem dodajemy żółtka i dalej ubijamy, dodając po odrobinie oleju co chwilę. Aby biszkopt był pulchny i miękki, należy ubijać go tak długo, aż na jego powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, a po mikserze pozostanie wyraźny ślad. Ja stosuję zasadę 2 minuty ubijania na 1 szt jajka. W tym przypadku ciasto ubijamy około 12 minut.

Krok 3

Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników.

Krok 4

Przelewamy ciasto do trzech misek i do każdej dodajemy odpowiednio mak, wiórki i kakao. Mieszamy każdą masę i wykładamy po łyżce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby powstało łaciate ciasto. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Krok 5

W międzyczasie przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu. Po całkowitym wystygnięciu przekrawamy biszkopt na pół i smarujemy ciasto 2/3 konfitury porzeczkowej. Następnie wykładamy na to 2/3 masy karpatkowej i przykrywamy drugą połową biszkopta.

Krok 6

Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią konfitury i pozostałą częścią kremu.Wierzch posypujemy pokrojonymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Podajemy po schłodzeniu przez noc w lodówce.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto trzy kolory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Raffaello
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej