Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
trudne
224 osoby zapisały

Składniki
420 gramów
125 gramów
125 gramów
2 sztuki
125 gramów
25 gramów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
3 sztuki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 170°C/150°C (z termoobiegiem). Wysmarować masłem 6 foremek do mini tart o średnicy 10 cm z wyjmowanym dnem.
Krok 2
Masło i cukier ubić na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dodać mielone migdały, mąkę, sól, przyprawy korzenne i esencję migdałową, wszystko dobrze wymieszać.
Krok 3
Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Każdą połówkę gęsto ponacinać wzdłuż, zostawiając nienaruszony czubek o długości 1 ½ cm.
Krok 4
W foremkach umieścić masę migdałową, Następnie w każdej ułożyć połówkę gruszki, lekko rozszerzając naciętą część jak wachlarz.
Krok 5
Gruszki oprószyć dodatkowym cukrem, posypać wokół płatkami migdałowymi. Piec przez około 30-40 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Krok 6
Przed wyjęciem z foremek odstawić do ostygnięcia na co najmniej 30 minut.
Krok 7
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kulką lodów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Carte d'Or Panna Cotta
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
Jeśli zastanawiasz się, co podać na deser, koniecznie wypróbuj przepis na tartę z korzenną gruszką. Jej sekret tkwi w masie, którą wykonasz na bazie kilku składników, m.in. kostki do pieczenia, jajek, mielonych migdałów, mąki oraz przyprawy korzennej. Przygotowaną masę migdałową umieść w foremce, po czym połóż na jej wierzchu połówkę gruszki (dla podkreślenia smaku, całość koniecznie obsyp płatkami migdałowymi). Oprócz gruszki, do przygotowania tarty możesz również wykorzystać inne owoce, takie jak jabłka czy brzoskwinie. Otrzymane w ten sposób tarty piecz przez kilkadziesiąt minut. Gotowe wypieki serwuj na ciepło, razem z kulkami ulubionych lodów, np. o smaku panna cotta lub wanilii i gruszki. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do tarty będą także bita śmietana oraz starta czekolada wymieszana z cynamonem. Pobierz listę potrzebnych produktów i przygotuj pyszną tartę z masą migdałową według naszego przepisu. Cenimy sobie Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!






















