Ciasto ucierane z morelami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

300 gramów

10 gramów

50 gramów

syrop:

1 sztuka

50 gramów

50 mililitrów

wierzch:

80 mililitrów

150 gramów

2 łyżeczki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z dokładnie umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W misce utrzyj miękką Kasię z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.

Ciasto ucierane z morelami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodawaj do masy, partiami, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny i kwaśną śmietanę.

Ciasto ucierane z morelami - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x38 cm. Wstaw do nagrzanego do 170° C piekarnika i piecz około 25 minut.

Ciasto ucierane z morelami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie wyciśnij sok z cytryny i wlej go do rondelka. Dodaj cukier i wodę, gotuj ok. 3 minut. Otrzymanym syropem skrop upieczone ciasto. Wystudź.

Ciasto ucierane z morelami - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto wyjmij z formy i pokrój na 12 części. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj z serkiem. Morele odsącz z syropu. Jeśli są duże lub nierówne wytnij z nich metalową obręczą zgrabne kółeczka (żółteczka).

Ciasto ucierane z morelami - Krok 5

Krok 6

Na kawałkach ciasta ułóż masę serową tak by swym kształtem przypominała białko sadzonego jajka. Na serku ułóż morelowe żółteczka.

Ciasto ucierane z morelami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ucierane z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ucierane z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ucierane z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ucierane z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ucierane z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ucierane z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ucierane z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto cytrynowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ucierane z morelamiCiasto ucierane z morelami

Ciasto ucierane to jeden z najprostszych wypieków. Przekonaj się o tym, przyrządzając jego wersję z morelami. Utrzyj cukier, tłuszcz oraz jajka – wszystko bardzo powoli i dokładnie, stopniowo dodając kolejne składniki do masy. Kiedy będzie już gładka, dodaj mąkę – również bardzo powoli. Upiecz ciasto, a następnie polej je cytrynowym syropem. Nada mu bardziej wyrazistego smaku, słodyczy, a także delikatniejszej konsystencji. Po ostudzeniu pokrój ciasto na równe kawałki. Niezwykle oryginalnym elementem proponowanej słodkiej przekąski jest dekoracja. Na każdym kawałku ułóż porcję kremu ze śmietanki i twarożku, a na nim połówkę moreli z puszki (sprawdzą się także brzoskwinie) – dzięki temu dekoracja ciasta będzie przypomniała jajka sadzone. Na wierzch połóż ewentualnie listki świeżej mięty. Ten sposób podania możesz dowolnie zmieniać, w zależności od okazji. Przygotuj także serduszka z kawałków truskawek albo marcepanowe pisklęta. Ucierane ciasto z morelami sprawdzi się jako ozdoba wielkanocnego stołu. Upiecz je, to naprawdę łatwe!