
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne wymieszać ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, pozwoli to nadać sosowi idealna konsystencję. Całość zagotuj i odstawić na bok.

Krok 2
Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.

Krok 3
W powstałej studni ułóż składniki: ser pomidorki przekrojone na pół , oliwki. Całość zapiecz około 20 minut w temperaturze 200°C.

Krok 4
Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.


Dobra rada:
Tartaletki możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami np. kiełbasą chorizo lub kawałkami tuńczyka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tartaletki z ciasta francuskiego
Ten przepis udowadnia, że elegancka przekąska może być prosta i szybka w przygotowaniu. Efektowne tartaletki z ciasta francuskiego na słono prezentują się idealnie, a jeszcze lepiej smakują. Przekonaj się o tym we własnej kuchni. Przygotowanie zajmie ci tylko trzy kwadranse.
Dla kogo?
Do przyrządzenia tego dania będziesz potrzebować m.in. ciasta francuskiego – gotowego lub przyrządzonego samodzielnie. Przepis będzie odpowiadać zarówno doświadczonym kucharzom szukającym wyzwań, jak i szefom kuchni ceniącym wygodę. Ciasto pokrój na kwadraty i posmaruj pomidorowym sosem, przyklejając na ich brzeg półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta. Na środku każdej części tartaletek z ciasta francuskiego ułóż: pomidory (najlepsze będą malinowe lub koktajlowe), czarne oliwki oraz starty parmezan lub inny twardy ser.
Na jaką okazję?
Tartaletki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na imprezowe menu. Sprawdzą się także jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Będą trafionym wyborem bez względu na okazję.
Czy wiesz, że?
Składniki tartaletek wytrawnych z ciasta francuskiego dobieraj dowolnie, dobrym pomysłem będzie przygotowanie kilku wariantów, na przykład z pieczarkami, kiełbasą chorizo czy mozzarellą. Dobry dodatek może stanowić również cukinia pokrojona w cienkie plastry. Piecz tartaletki do momentu zarumienienia się brzegów ciasta i roztopienia sera.
Dla urozmaicenia:
Kiedy będą gotowe, ozdób je świeżą rukolą, bazylią lub pietruszką. Co jeszcze możesz zrobić? Tartaletki z ciasta francuskiego serwuj z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym.



































