Ciasto z anansem i wiórkami kokosowymi

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

4 sztuki

masa:

1 opakowanie

1 słoik

4 sztuki

placek kokosowy:

20 dekagramów

4 sztuki

wierzch:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na wcześniej wysmarowaną Kasią i posypaną blachę.

Krok 2

Piec ok. 15 min. w temp. 160 stopni (termoobieg). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Krok 3

Placek kokosowy: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zostawić na później do masy. Ubić pianę z białek ze szklanką cukru.

Krok 4

Dodać wiórki kokosowe. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Piec ok. 15 minut w temp. 150 stopni. Placek ma być upieczony na chrupiąca bezę. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Krok 5

Masa: odlać sok z ananasów do szklanki. Jeśli nie ma całej szklanki, dolać wody. 3/4 szklanki soku zagotować z 1 łyżką cukru, w 1/4 szklanki rozpuścić budyń i wlać na wrzący sok ananasowy. Ugotować budyń. Zostawić do wystygnięcia.

Krok 6

Żółtka utrzeć z Kasią. Dodawać po łyżce budyniu, dalej ucierając i na koniec pokrojone w kostkę ananasy. Masę wyłożyć na ciasto biszkoptowe i przykryć plackiem kokosowym.

Krok 7

Rozpuścić czekoladę i polać wierzch w esy -floresy. Smacznego !!!!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej