Ciasto z cukinią i migdałami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

263 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

423 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

778 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 szczypta

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

100 gramów

2 opakowania

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.

Ciasto z cukinią i migdałami - Krok 1

Krok 2

Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywną pianę.

Ciasto z cukinią i migdałami - Krok 2

Krok 3

Kasię utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtka.

Ciasto z cukinią i migdałami - Krok 3

Krok 4

Zmielone migdały wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i kisielem w proszku.

Ciasto z cukinią i migdałami - Krok 4

Krok 5

Do masy żółtkowej dodać partiami, ciągle mieszając mikserem, cukinię i zmielone migdały z dodatkami.

Ciasto z cukinią i migdałami - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy keksowej, posyp słupkami migdałowymi i piecz około 45 minut w 180 °C.

Ciasto z cukinią i migdałami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Steć

    Małgorzata Steć

    Nie mialam cukini , dalam jablka i super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Cieloszyk

    Anna Cieloszyk

    Przepis jest wybrakowany , bo nie wiadomo ile dać proszku do pieczenia i sody oraz jakich wymiarów jest keksówka

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej