Placki z cukinii i ziemniaków - chrupiące, wege | Przepisy.pl pixel

Placki z ziemniaków i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

600 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 szklanka

3 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie placków z cukinii i ziemniaków zacznij od przekrojenia cukinii. Usuń z niej miąższ i przełóż go do miski. Następnie sięgnij po tarkę i zetrzyj miąższ cukinii. Użyj do tego części z małymi oczkami. Przemyj i obierz ziemniaki, a potem zetrzyj je na tej samej części tarki. Składniki przełóż do dużej miski, w której będziesz przygotowywać ciasto na placki.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 1

Krok 2

Obierz jedną cebulę, a następnie posiekaj ją i odstaw – dodasz ją za chwilę.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 2

Krok 3

Wróć do startych ziemniaków i cukinii. Odciśnij z nich wodę – możesz użyć do tego sita lub praski. Wystarczy, że przyciśniesz do niej startą masę łyżką lub innym narzędziem. Wylej resztki i przesyp odciśnięte warzywa z powrotem do miski. Z masy odciśnij wodę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 3

Krok 4

Teraz sięgnij po praskę i przeciśnij przez nią 3 ząbki czosnku. Dorzuć je do miski razem z posiekaną wcześniej cebulą. Wymieszaj składniki.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 4

Krok 5

Do masy wbij 2 jajka i dosyp szklankę mąki pszennej. Przypraw całość szczyptą soli, pieprzem oraz 2 łyżeczkami papryki słodkiej. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej na dużej patelni 3 łyżki oleju. Kładź na nią ciasto łyżką, przyciskając nią masę tak, żeby ukształtować niewielkie placuszki. Smaż przez minutę na każdej ze stron.

Placki z ziemniaków i cukinii - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Poświęć czas i energię na to, aby dobrze odcisnąć masę na placki z cukinią i ziemniakami. Nadmiar wody może spowodować, że będą się one rozpadać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z ziemniaków i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z ziemniaków i cukiniiPlacki z ziemniaków i cukinii

Krótki czas przygotowania i składniki, które są łatwo dostępne w większości sklepów? To nie może się nie udać! Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków będą doskonałym dodatkiem do głównego dania, ale także jako samodzielna potrawa. Przygotuj placki z cukinii i ziemniaków z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu. 

Dla kogo?

Wbrew pozorom nie tylko dla najmłodszych! Placki z ziemniaków i cukinii posmakują także dorosłym –zarówno tym, którzy do tej pory nie próbowali tego przepisu, jak też i pamiętającym ten smak sprzed lat.

Na jaką okazję?

Brakuje ci pomysłów na obiad? Odszukaj w spiżarce cukinię, kilka garści ziemniaków i 2 jajka – to w zupełności wystarczy, aby przygotować pyszne danie.

Czy wiesz, że?

Nazwa cukinii pochodzi od włoskiego słowa „zucchina”, oznaczającego małą dynię. To warzywo przywędrowało do Polski właśnie ze słonecznej Italii.

Dla urozmaicenia:

Szukasz pomysłów na wzbogacenie receptury? Po wymieszaniu masy z mąką i jajkiem dosyp kilka łyżek szczypioru lub koperku. Możesz podawać placki z ziemniaków i cukinii z ulubionym sosem.