Wilgotne ciasto z jabłkami i cynamonem: szybkie | Przepisy.pl pixel

Ciasto z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

193

heart
1221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1761 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

220 mililitrów

270 gramów

350 gramów

35 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

220 gramów

1 sztuka

50 gramów

do posypania:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Jajka z cukrem trzcinowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Powoli wlewamy olej cały czas ubijając oraz łyżkę miodu.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Po chwili wsypujemy płatki owsiane oraz rodzynki i ponownie mieszamy. Masa ma być gładka i jednolita.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 5

Krok 6

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 01.03.2025

    Ciasto przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hav

    Hav , 07.09.2024

    Ciasto przepyszne, wilgotne, proste do wykonania, a cukier posypany na górę cudownie chrupie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 01.02.2023

    Zrobiony. Wyszedł puszysty mokry I mięciutki. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek amerykański
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi łakoci. Co prawda do zrobienia deseru wykorzystasz dobrze znane i popularne składniki, lecz gotowy wypiek różni się od klasycznej szarlotki. Czas na słodkie urozmaicenie tradycyjnych słodkości!

Dla kogo?

Uważasz, że puszyste ciasta z owocowymi dodatkami nie mają sobie równych? Jesteśmy podobnego zdania, dlatego możemy się założyć, że ten przepis będziesz powtarzać bardzo często.

Na jaką okazję?

Ciasto z jabłkami, cynamonem oraz płatkami owsianymi jest dobre na wszystko! I pasuje do różnych okoliczności. Podasz je jako deser po świątecznym obiedzie oraz jako weekendowy podwieczorek.

Czy wiesz, że?

Znany od tysięcy lat cynamon jest przyprawą wytwarzaną z wysuszonej kory cynamonowca – drzewa wywodzącego się z południowo-wschodniej Azji.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak ciasta z jabłkiem i cynamonem otrzymasz poprzez dodanie kardamonu (wystarczy pół łyżeczki).