Ciasto z jeżykami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

2 łyżki

3 łyżki

6 sztuk

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 szklanki

1

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić z 1 szklanką cukru. W kubku przygotować 6 żółtek i zmieszać z octem i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać, dodać 1,5 szklanki mąki, oliwę i kakao. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą.

Krok 3

Upiec. Po wystygnięciu podzielić na 3 płaty.

Krok 4

Szklankę mleka zagotować z 1 szklanką cukru. W połowie szklanki mleka rozmieszać łyżkę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną.

Krok 5

Gdy cukier się rozpuści wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić.

Krok 6

Kasię utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem, dodawaćbudyń.

Krok 7

Dolać spirytus, wymieszać. Płaty ciasta przełożyć masą.

Krok 8

Ostatni płat ciasta z kremem posypać startymi na tarce ciastkami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej