Ciasto zielone jak Shrek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

234

1573 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2955 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6726 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto zielone jak Shrek

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

65 gramów

65 gramów

2 łyżki

masa budyniowa:

500 mililitrów

1 opakowanie

zielona pianka:

250 mililitrów

1 łyżka

1.5 szklanki

40 gramów

1 opakowanie

galaretka:

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej i białej masy.

Ciasto zielone jak Shrek - Krok 1

Krok 2

Mąkę mieszamy z migdałami i delikatnie wsypując powoli ręcznie mieszamy z masą jajeczną. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut . Po upieczeniu wystudzony biszkopt odwracamy do góry nogami i usuwamy papier z ciasta.

Ciasto zielone jak Shrek - Krok 2

Krok 3

Następnie przygotowujemy masę budyniową tzn. z 500 ml soku odlewamy 1 szklankę. Dodajemy do niej proszek budyniowy i mieszamy rózgą kuchenną. Pozostałą część soku wlewamy do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Gdy sok zacznie się gotować, wlewamy stopniowo wcześniej wymieszaną resztę soku z proszkiem budyniowym i ciągle mieszamy rózgą kuchenną. Mieszamy tak do momentu aż uzyskamy gęstą masę. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia.

Ciasto zielone jak Shrek - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię ucieramy mikserem, a następnie dodajemy stopniowo zielona masę. Miksujemy całość do połączenia składników.

Ciasto zielone jak Shrek - Krok 4

Krok 5

Masę przekładamy na upieczony biszkopt i układamy delicje. Musimy pamiętać , że delicje układamy dopiero na wystudzony budyń. Kolejną czynnością jest wykonanie zielonej pianki tzn. do rondla wlewamy sok Frugo, wsypujemy żelatynę i czekamy aż napęcznieje po czym zaraz wstawiamy do zagrzania (uwaga: nie gotować!). Stale mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy w misie miksera. Pod koniec ubijania wlewamy tężejące zieloną masę. Uwaga nie może być za ciepła.Gotową masę przelewamy na budyń z delicjami. Odstawiamy do lodówki aby się ścięła.

Ciasto zielone jak Shrek - Krok 5

Krok 6

Gdy nasza pianka jest już ścięta, zajmujemy się ostatnią warstwą. Galaretkę, która tężeje z kiwi przygotowujemy według zaleceń producenta . Zanim wylejemy tężejącą galaretkę to na piance układamy cienkie plastry kiwi. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto możemy udekorować posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Ciasto zielone jak Shrek - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Przygotowując ciasto Shrek pamiętajmy, że kiwi, mango, ananas i papaja to owoce, które sprawiają, że zwykła galaretka się nie zetnie. Jeśli nie mamy specjalnej galaretki, która tężeje tymi owocami lub agar agar, to aby nie rezygnować z tych owoców, trzeba je odpowiednio przygotować. Zanim zalejemy je galaretką, trzeba je podgrzać w syropie cukrowym. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, następnie podgrzewamy chwilę w syropie cukrowym.

64

Opinie o przepisie

  • Gaja Sadowska

    Gaja Sadowska

    nigdy nie jadłam czegoś takiego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gaja Sadowska

    Gaja Sadowska

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Dudek

    Kacper Dudek

    A mogę zamiast żelatyny użyć agaru ponieważ nie jem mięsa i mam takie o to pytanie??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bozena Kardasz

    Bozena Kardasz

    Super smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kuczek

    Maria Kuczek

    galaretka na kiwi nie stężeje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gębska

    Monika Gębska

    lepiej dodać mniej kostki do pieczenia do masy budyniowej bo krem wychodzi tłusty i niesmaczny....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Witowska

    Monika Witowska

    super ciasto bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ochmańska

    Ewa Ochmańska

    liwi trzeba sparzyć wodą z cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina  wadas

    Malwina wadas

    mi też

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Należy dodać agar agar, dzięki temu galaretka z kiwi stężeje :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Należy dodać agar agar, dzięki temu galaretka z kiwi stężeje :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Należy dodać agar agar, dzięki temu galaretka z kiwi stężeje :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Należy dodać agar agar, dzięki temu galaretka z kiwi stężeje :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Lech

    Dorota Lech

    Kiw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Jasiński

    Maciej Jasiński

    Jaki powrót ?, ono nie wyjdzie z domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agenttomasz Eksploracja Mazowsze Kaczor

    Agenttomasz Eksploracja Mazowsze Kaczor

    Ale galaretka na kiwi?- to się zsiądzie)!!!!?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wojcik

    Beata Wojcik

    Tez kiedys zribiłam gakaretke z owocem kiwi...niestety sama woda bo galaretka nie stęgła.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gonia Majowa

    Gonia Majowa

    kiwi nie lubi żelatyny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Czarnecka

    Henryka Czarnecka

    Ja tylko lubię poprzyglądać się tym słodkościom...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Michalak Karbowiak

    Barbara Michalak Karbowiak

    mniam mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Klim

    Agnieszka Klim

    i nawet ma warstwy jak ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Korta

    Barbara Korta

    Nie czarujcie,z kiwi galaretka się nie zetnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Kumor

    Ula Kumor

    Galatetka z kiwi? Nie stezeje...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Garbacik

    Maria Garbacik

    Widać, że ma charakterek ! Albo chce coś wymusić na dziadku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kurek

    Jan Kurek

    Pragnę zauważyć że łobuż nie chciał do domu jako jedyny z grupy,malo tego jak narazie pogniewał się na jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Garbacik

    Maria Garbacik

    Wszystkie dzieci tak mają, które po raz pierwszy idą do przedszkola. Ale to się niebawem zmieni. Proszę się nie martwić, dziecko musi mieć czas na oswojenie się z nową sytuacją. Dziadkowi pewnie serce pęka ; a swoją drogą najlepiej byłoby, gdyby w tak ważnym czasie odprowadzali je rodzice. A ciasto wyglada wspaniale. To chyba serniczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Paczesniak

    Alicja Paczesniak

    Super rada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Arkadiusz Skiba

    Anna Arkadiusz Skiba

    Robiłam i jest bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman

    No ba pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto zielone jak Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto zielone jak Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto zielone jak Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto zielone jak Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto zielone jak Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto zielone jak Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto zielone jak Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto zielone jak ShrekCiasto zielone jak Shrek

Shrek to nie tylko imię bohatera hitowego filmu animowanego, lecz także nazwa ciasta, które przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym członkom rodziny. Doskonale sprawdzi się podczas uroczystości, takich jak urodziny czy imieniny oraz jako efektowny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, lecz wspaniały efekt końcowy wynagradza poświęcony czas. W skład zielonej pianki wchodzi m.in. żelatyna, śmietanka oraz dowolny zielony sok (przeważnie bazuje on na kiwi oraz bananach). Masa budyniowa składa się natomiast m.in. z budyniu waniliowego i kostki do pieczenia. Zanim wylejesz galaretkę na ciasto, upewnij się, że jest ona lekko stężała. Jeżeli będzie płynna, wsiąknie w nie i będzie wyglądać nieestetycznie. Przed podaniem deser najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej smakuje schłodzony. Przed zaserwowaniem, ciasto warto udekorować posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Alternatywą dla klasycznej wersji Shreka jest ta z dodatkiem truskawek, czyli Fiona.