Cytrynowy sernik w pierzynce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

98

1202 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

700 gramów

7 sztuk

250 gramów

2 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj mikserem.

Krok 2

Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj delikatnie z masą sernikową.

Krok 3

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy. Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.

Krok 4

Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem.

Krok 5

Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.

Krok 6

Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160st.C.

Krok 7

Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody.

Krok 8

Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku, by wystygł.

Krok 9

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

6

Opinie o przepisie

  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha , 26.07.2016

    Ja również zamiast margaryny dałabym masło, które jest naturalnym zdrowym tłuszczem. Kasia jest tłuszczem utwardzonym, zawierającym bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 18.04.2016

    Helena Laiso :) Papierowy ręcznik przyda się, jeśli nie mamy możliwości upiec ciasta w kąpieli wodnej. Jeśli nie mamy większej formy, w która moglibyśmy włożyć foremkę z sernikiem, wtedy obwijamy dół tortownicy papierowym ręcznikiem i mocno go zraszamy wodą. Parująca podczas pieczenie woda pozwoli nam uzyskać efekt podobny do tego, jaki uzyskujemy piekąc w kąpieli wodnej. Zachęcamy do obejrzenia filmu VIDEO, gdzie wszystko jest wyjaśnione. Wystarczy kliknąć w zdjęcie ciasta, aby zobaczyć film.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Grzesikiewicz

    Iwona Grzesikiewicz , 17.04.2016

    Wygląda smakowicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Laiso

    Helena Laiso , 16.04.2016

    nie bardzo rozumiem gdzie idzie ten papierowy recznik, a uwaga P.M.Zajac odnosnie margaryny jest sluszna.Tez bym dodala maselko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania Kawecka

    Hania Kawecka , 08.04.2016

    Mam pytanie jaki ma być ser ? Z wiaderka czy mielony w maszynce.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zajac

    Maria Zajac , 08.04.2016

    Zamiast Kasi,dodac maselko,nie reklamujcie tego dziadostwa,margaryna jest niezdrowa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik Oreo
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej