Cytrynowy sernik w pierzynce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

97

1139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

7 sztuk

250 gramów

2 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj mikserem.

Krok 2

Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj delikatnie z masą sernikową.

Krok 3

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy. Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.

Krok 4

Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem.

Krok 5

Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.

Krok 6

Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160st.C.

Krok 7

Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody.

Krok 8

Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku, by wystygł.

Krok 9

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

6

Opinie o przepisie

  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha

    Ja również zamiast margaryny dałabym masło, które jest naturalnym zdrowym tłuszczem. Kasia jest tłuszczem utwardzonym, zawierającym bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Helena Laiso :) Papierowy ręcznik przyda się, jeśli nie mamy możliwości upiec ciasta w kąpieli wodnej. Jeśli nie mamy większej formy, w która moglibyśmy włożyć foremkę z sernikiem, wtedy obwijamy dół tortownicy papierowym ręcznikiem i mocno go zraszamy wodą. Parująca podczas pieczenie woda pozwoli nam uzyskać efekt podobny do tego, jaki uzyskujemy piekąc w kąpieli wodnej. Zachęcamy do obejrzenia filmu VIDEO, gdzie wszystko jest wyjaśnione. Wystarczy kliknąć w zdjęcie ciasta, aby zobaczyć film.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Grzesikiewicz

    Iwona Grzesikiewicz

    Wygląda smakowicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Laiso

    Helena Laiso

    nie bardzo rozumiem gdzie idzie ten papierowy recznik, a uwaga P.M.Zajac odnosnie margaryny jest sluszna.Tez bym dodala maselko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania Kawecka

    Hania Kawecka

    Mam pytanie jaki ma być ser ? Z wiaderka czy mielony w maszynce.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zajac

    Maria Zajac

    Zamiast Kasi,dodac maselko,nie reklamujcie tego dziadostwa,margaryna jest niezdrowa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowy sernik w pierzynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej