Czekoladowe batony

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

80

649 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

977 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

400 gramów

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Dodaj cukier, kakao oraz mleko i energicznie mieszaj do połączenia składników.

Czekoladowe batony - Krok 1

Krok 2

Następnie do masy dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Powinno mieć gładką konsystencję, jeśli będzie zbyt gęste trzeba dodać kilka łyżek przegotowanej wody.

Czekoladowe batony - Krok 2

Krok 3

Na końcu dodaj do masy ekspandowaną pszenicę, suszoną żurawinę i orzechy. Wymieszaj.

Czekoladowe batony - Krok 3

Krok 4

Formę o wymiarach 17 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę dociskając dokładnie łyżką. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Czekoladowe batony - Krok 4

Krok 5

Schłodzoną masę potnij ostrym nożem na batoniki i zawiń w pergamin.

Czekoladowe batony - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Paulina Właśniewska

    Paulina Właśniewska, 17.08.2016

    Małgorzata Piecyk obiecałaś ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Łuczak

    Katarzyna Łuczak, 17.08.2016

    krótko mówiąc - blok czekoladowy w postaci batonów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha, 26.07.2016

    Mleko, kakao, orzechy, żurawina - samo zdrowie. Tylko ta Kasia - margaryna utwardzona zawierająca bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Zamiast niej proponuję użyć zdrowego tłuszczu, jakim jest masło, na pewno będzie smaczniej. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Saj

    Halina Saj, 12.07.2016

    KALORIe NIE DLAMNIE

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe batony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe batony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe batony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe batony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe batony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe batony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe batony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe batonyCzekoladowe batony

Jeśli szukasz inspiracji na proste i smaczne drugie śniadanie lub codzienną przekąskę, to czekoladowe batony są propozycją dla Ciebie. Składniki podgrzewaj w garnku, jednocześnie cały czas energicznie mieszając i uważając, żeby nie powstały gródki. Jeśli chcesz, żeby miały intensywny, kakaowy smak, dodaj go nieco więcej niż sugeruje przepis. Mieszaj do uzyskania gładkiej i delikatnej masy. Wsyp odrobinę płatków owsianych górskich lub płatków jaglanych oraz kilka zmiażdżonych w moździerzu orzechów włoskich. Jeśli chcesz, użyj również ulubionych suszonych owoców i bakalii, np. płatków migdałów, rodzynków i żurawiny. Dla urozmaicenia smaku dodaj wiórki kokosowe. Następnie przełóż powstałą masę do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Odstaw do lodówki do momentu schłodzenia, dzięki czemu z łatwością ją pokroisz na prostokątne batoniki. Na koniec oblej je polewą czekoladową z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Zainspiruj się tym przepisem i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.