Czekoladowe ciasto walentynkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 opakowania

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

5 dekagramów

polewa:

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić Kasię z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec część orzechów.

Krok 2

Do małej tortownicy wysmarowanej Kasią i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.

Krok 3

Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st., zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 minut.

Krok 4

Jak zaczyna pachnieć sprawdzamy, czy jest w środku suche, cienkim drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wbijamy go do środka, wyjmujemy i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest gotowe. Jeśli jest przypieczone z góry, a w środku jeszcze niedokładnie, to przykryć folią aluminiową, błyszczącym do góry.

Krok 5

Po upieczeniu ciasto musi trochę ostygnąć.

Krok 6

Wyjmujemy je z formy.

Krok 7

Tabliczki czekolady topimy w rondelku, delikatnie, żeby się nie przypaliły. Można w mikrofalówce.

Krok 8

Smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.

Krok 9

Stygnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe ciasto walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe ciasto walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe ciasto walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe ciasto walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe ciasto walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe ciasto walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe ciasto walentynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej