Czekoladowe Crinkles

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

145

1515 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

80 gramów

120 gramów

2 sztuki

1.4 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.

Czekoladowe Crinkles - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozpuść Kasię razem z połamaną czekoladą.

Czekoladowe Crinkles - Krok 2

Krok 3

Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.

Czekoladowe Crinkles - Krok 3

Krok 4

Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do zamrażarki.

Czekoladowe Crinkles - Krok 4

Krok 5

Ze schłodzonego ciasta zrób wałek i potnij ciasto na jednakowe kawałki.

Czekoladowe Crinkles - Krok 5

Krok 6

Z każdego kawałka zrób kuleczkę i obtocz ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 12 minut.

Czekoladowe Crinkles - Krok 6
28

Opinie o przepisie

  • Kasia  Krajewska

    Kasia Krajewska

    Bardzo łatwe i bardzo dobre ciasteczka. Naprawdę polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia  Krajewska

    Kasia Krajewska

    Ciasteczka są przepyszne i robi się je bardzo szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcel Murawski

    Marcel Murawski

    Bardzo dobre, jednak nie powinna być w przepisie sama gorzka czekolada. Gdyby była jakaś równowaga na pewno byłyby znacznie lepsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Niemczyk

    Anna Niemczyk

    Naprawdę wyszły jak na zdjęciu a jak ktoś lubi czekoladę to mega bomba w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mitosława Cieślak

    Mitosława Cieślak

    Otoczyłam w mniejszej ilości pudru i zmniejszyła cukru. Nie wyglądają identycznie jak te na zdjęciu ale wyszły pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Smacka

    Paulina Smacka

    Wyszły rewelacyjnie. Dałam czekoladę z orzechami i wyszły przepyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Modzelewska

    Karolina Modzelewska

    wyszły dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamarska

    Danuta Zamarska

    zaraz zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska

    Paluchy lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Bartczak

    Rafal Bartczak

    Świetne czekoladowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski

    Zrobione :) Wyszły jak na filmie. Są bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Gałusza

    Natalia Gałusza

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan  Kowalski

    Jan Kowalski

    Niestety cukier puder mi się roztapia i nie wyglądają tak fajnie :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Maciejewska

    Ewelina Maciejewska

    Bardzo dziękuję! :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Proszę spróbować jeszcze raz kliknąć w link: https://www.przepisy.pl/przepis/czekoladowe-crinkles-12056 :) A tu lista składników i dokładny opis, jak krok po kroku przygotować czekoladowe crinkles: SKŁADNIKI: Kostka do pieczenia Kasia - 60 g czekolada gorzka 70% - 150 g cukier - 80 g mąka - 120 g jajka - 2 szt proszek do pieczenia - 1.4 łyżeczki sól - 1 szczypta cukier puder do dekoracji KROK 1: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. KROK 2: W rondelku rozpuść Kasię razem z połamaną czekoladą. KROK 3: Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę. KROK4: Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do zamrażarki. KROK 5: Ze schłodzonego ciasta zrób wałek i potnij ciasto na jednakowe kawałki. KROK 6: Z każdego kawałka zrób kuleczkę i obtocz ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Maciejewska

    Ewelina Maciejewska

    Strona z tym przepisem nie istnieje... czy mógłby ktoś wrzucić tutaj dokładny przepis?:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska

    Super!! Inaczej popekane ciasteczka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia strąk

    sylwia strąk

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koperska

    Maria Koperska

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Aksamitowska

    Renata Aksamitowska

    proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Witer

    Lidia Witer

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak

    Mi z tej porcji wyszło 20 sztuk większych ciasteczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lizak

    Alicja Lizak

    Przepyszne. Kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Bardzo prosty przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mart art

    Mart art

    ile mniej więcej wychodzi ciasteczek z tej porcji? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Radomska

    Edyta Radomska

    wyszły pyszne!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gałat

    Andrzej Gałat

    Ktoś już robił i wyrazi opinię? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika waledziak

    monika waledziak

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe Crinkles - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe Crinkles - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe Crinkles - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe Crinkles - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe Crinkles - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe Crinkles - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe Crinkles - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej