Czekoladowo-śmietankowy sernik na zimno

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 kilogram

3

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

200 mililitrów

6 łyżek

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę natłuścić Kasią i wyłożyć spód i boki paskami foli.

Krok 2

Biszkopty nasączyć w soku pomarańczowym i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 30 cm.

Krok 3

Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę dobrze ubić, dodać 1/2 szklanki cukru pudru, ser z wiaderka. Masę podzielić na dwie części.

Krok 4

Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, kakao i rozpuszczoną żelatynę (3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody) i wylać na biszkopty. Dać do lodówki do stężenia.

Krok 5

Następnie wylać na masę czekoladową tężejącą galaretkę wiśniową, ponownie wstawić do lodówki.

Krok 6

Na masę śmietanową ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.

Krok 7

Wstawić na 2 godziny do lodówki. Dobór smaku galaretek i owoców jest sprawą indywidualną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej