Czeskie knedliczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czeskie knedliczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo pokrój w kostkę o boku 0,5 cm i namocz w mleku.

Czeskie knedliczki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki oraz odciśnięta z mleka bułkę i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Czeskie knedliczki  - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) okrągłe knedle. Gotowe odstaw na kilka minut aby podeschły.

Czeskie knedliczki  - Krok 3

Krok 4

Knedle układaj na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut. Na patelni podsmaż cebulkę, wlej 400 ml wody lub bulionu i dodaj sos pieczarkowy Knorr. Wymieszaj i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje. Knedle z sosem podawaj do duszonych mięs i gulaszów.

Czeskie knedliczki  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Osan1

    Osan1 , 12.11.2022

    Właśnie skończyłem jeść obiad według powyższego przepisu. Knedliczki wyszły przepyszne. Polecam każdemu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czeskie knedliczki Czeskie knedliczki

Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni czeskiej. Można podać je zarówno solo, jak i wykorzystać jako dodatek do mięsnego obiadu. dodatek do mięsnego obiadu. Bardzo dobrze komponować będą się z kotletami mielonymi, schabem, klopsikami w sosie czy z duszoną piersią z kurczaka. Do potraw z knedliczkami doskonale pasować będzie gulasz z mięsem i warzywami, sos koperkowy, grzybowy lub śmietanowo – ziołowy. Warto zaserwować je z ogórkami konserwowymi, kiszoną kapustą lub surówką z warzyw. Potrawę tą możesz przygotować także z nadzieniem mięsnym lub owocowym, na przykład truskawkowym lub śliwkowym. Gorące knedliczki najlepiej kroić przy pomocy zwykłej nitki, którą należy przeciągnąć pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim. Jeżeli chcesz zaserwować je na drugi dzień, podgrzej je na parze lub włóż do kuchenki mikrofalowej na trzydzieści sekund.