Czosnkowe krewetki z sosem chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czosnkowe krewetki z sosem chili

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

5 sztuk

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmrozić i osuszyć krewetki . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki papryki , szczyptą soli , szczyptą białego pieprzu i rozkruszoną mini kostką Pietruszka . Zostawić w lodówce na 15 minut.

Krok 2

Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać rozkruszoną mini kostkę Czosnek . Na gorący tłuszcz wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły i zrobiły chrupkie. Zdjąć z patelni .Lekko osolić .

Krok 3

Podać do tego chrupiącą bagietkę , sos chili do maczania ( można go zmieszać z kilkoma łyżkami masła od smażenia . Ja podaje jeszcze dodatkowo cytrynę bo lubię najpierw skropić krewetkę sokiem z cytryny a dopiero potem moczyć w sosie chili.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej