Czosnkowe krewetki z sosem chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czosnkowe krewetki z sosem chili

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmrozić i osuszyć krewetki . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki papryki , szczyptą soli , szczyptą białego pieprzu i rozkruszoną mini kostką Pietruszka . Zostawić w lodówce na 15 minut.

Krok 2

Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać rozkruszoną mini kostkę Czosnek . Na gorący tłuszcz wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły i zrobiły chrupkie. Zdjąć z patelni .Lekko osolić .

Krok 3

Podać do tego chrupiącą bagietkę , sos chili do maczania ( można go zmieszać z kilkoma łyżkami masła od smażenia . Ja podaje jeszcze dodatkowo cytrynę bo lubię najpierw skropić krewetkę sokiem z cytryny a dopiero potem moczyć w sosie chili.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej