
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
5 sztuk
0.5 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmrozić i osuszyć krewetki . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki papryki , szczyptą soli , szczyptą białego pieprzu i rozkruszoną mini kostką Pietruszka . Zostawić w lodówce na 15 minut.
Krok 2
Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać rozkruszoną mini kostkę Czosnek . Na gorący tłuszcz wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły i zrobiły chrupkie. Zdjąć z patelni .Lekko osolić .
Krok 3
Podać do tego chrupiącą bagietkę , sos chili do maczania ( można go zmieszać z kilkoma łyżkami masła od smażenia . Ja podaje jeszcze dodatkowo cytrynę bo lubię najpierw skropić krewetkę sokiem z cytryny a dopiero potem moczyć w sosie chili.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej