Czosnkowe krewetki z sosem chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czosnkowe krewetki z sosem chili

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

5 sztuk

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmrozić i osuszyć krewetki . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki papryki , szczyptą soli , szczyptą białego pieprzu i rozkruszoną mini kostką Pietruszka . Zostawić w lodówce na 15 minut.

Krok 2

Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać rozkruszoną mini kostkę Czosnek . Na gorący tłuszcz wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły i zrobiły chrupkie. Zdjąć z patelni .Lekko osolić .

Krok 3

Podać do tego chrupiącą bagietkę , sos chili do maczania ( można go zmieszać z kilkoma łyżkami masła od smażenia . Ja podaje jeszcze dodatkowo cytrynę bo lubię najpierw skropić krewetkę sokiem z cytryny a dopiero potem moczyć w sosie chili.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowe krewetki z sosem chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pikantne skrzydełka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej