Składniki
1 sztuka
null
null
null
500 gramów
null
1 łyżka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj pod bieżącą wodą, osusz i podziel na porcje.
Krok 2
Obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z cebulką posiekaną w cienkie plasterki lub piórka.
Krok 3
Podlej odrobiną wody, dodaj kminek i duś na małym ogniu pod przykryciem do czasu gdy będą miękkie.
Krok 4
W razie potrzeby podlej wodą. Dopraw do smaku i delikatne żeberka możesz podawać na stół.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej