Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i potnij w plastry. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Cebulę posiekaj razem czosnkiem i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Dodaj paski mięsa i smaż na rumiany kolor przez 10-15 minut.

Krok 4

Cytrynę sparz, osusz i obierz ze skórki. Z miąższu wyciśnij sok, którym skrop kawałki mięsa, natomiast skórkę potnij w cienkie paski, dodaj do mięsa.

Krok 5

Kurczaka podawaj na ciepło, udekorowanego posiekaną natką pietruszki i paskami cytryny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej