Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i potnij w plastry. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Cebulę posiekaj razem czosnkiem i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Dodaj paski mięsa i smaż na rumiany kolor przez 10-15 minut.

Krok 4

Cytrynę sparz, osusz i obierz ze skórki. Z miąższu wyciśnij sok, którym skrop kawałki mięsa, natomiast skórkę potnij w cienkie paski, dodaj do mięsa.

Krok 5

Kurczaka podawaj na ciepło, udekorowanego posiekaną natką pietruszki i paskami cytryny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny cytrynowy kurczak z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej