Składniki
1 sztuka
1 łyżka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i potnij w plastry. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
Cebulę posiekaj razem czosnkiem i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Dodaj paski mięsa i smaż na rumiany kolor przez 10-15 minut.
Krok 4
Cytrynę sparz, osusz i obierz ze skórki. Z miąższu wyciśnij sok, którym skrop kawałki mięsa, natomiast skórkę potnij w cienkie paski, dodaj do mięsa.
Krok 5
Kurczaka podawaj na ciepło, udekorowanego posiekaną natką pietruszki i paskami cytryny.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej