Domowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

308 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

1 łyżka

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

400 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora pokrój w cienkie krążki, przesmaż na margarynie. Przygotuj ziołowy sos - pomidory połącz z fixem, dodaj pory i zagotuj. Sos gotuj 5 minut, następnie wystudź.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj, ułóż w formie do pieczenia i posmaruj sosem.

Krok 3

Starty ser mozzarella rozsyp równomiernie po całym placku.

Krok 4

Cukinię, paprykę oraz oliwki pokrój drobno i posyp pizzę. Ser feta pokrusz i posyp nim wierzch pizzy.

Krok 5

Tak przygotowaną pizzę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre przyprawy, do sosu dodaj posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem fetaDomowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta

Masz ochotę na pizzę? Tym razem nie musisz jej zamawiać – dzięki temu przepisowi przyrządzisz doskonałą, domową pizzę z ziołowym sosem bolońskim i serem fetą. Do przygotowania sosu bolońskiego użyj pomidorów z puszki oraz pokrojonego w krążki, podsmażonego pora. Aby wzbogacić jego smak, możesz sięgnąć po zioła, np. oregano i bazylię. Świetnymi dodatkami do pizzy będą warzywa – delikatna cukinia i chrupiąca papryka oraz zielone lub czarne oliwki. Dwa pierwsze z wymienionych pokrój w kostkę, oliwki natomiast w połówki. W tym daniu nie mogłoby zabraknąć sera, więc musisz zaopatrzyć się w kostkę fety oraz startą mozzarellę. Ciasto do pizzy przygotuj samodzielnie lub kup gotowy, schłodzony spód w supermarkecie. Spód posmaruj przestudzonym sosem bolońskim, posyp równomiernie mozzarellą, a następnie ułóż warzywa i oliwki. Na wierzchu pizzy rozsyp pokruszony ser feta. Gotowe danie podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, koniecznie z dodatkiem sosów: pomidorowego, ziołowego lub czosnkowego. Upiecz domową pizzę według naszego przepisu.