Pizza z suszonymi pomidorami
szynką parmeńską i rukolą
łatwe
295 osób zapisało

Składniki
ciasto na pizze:
500 gramów
200 gramów
4.5 grama
50 gramów
50 mililitrów
2.5 grama
300 mililitrów
dodatki do pizzy:
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
400 gramów
100 mililitrów
dip czosnkowy do pizzy:
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czysta płócienną serwetką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce aby ciasto mogło wyrosnąć.

Krok 2
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręka podsyp trochę maki i podziel na 4 do 6 kul tej samej wielkości.

Krok 3
Na stolnicy lub gładkim blacie stołu delikatnie podsypanym mąką rozwałkuj lub rozciągnij ciasto ręka formując okrągły placek. Placek ułóż na pergaminie ma odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.

Krok 4
Przed rozpoczęciem pracy nastaw piekarnik na 250°C – włącz obie grzałki dolna i górną. Na patelnie wlej zmiksowane pomidory z puszki i żeby sos był idealnie doprawiony dodaj Knorr Fix Spaghetti Bolognese, wlej 50 ml oliwy i zagotuj.

Krok 5
Gotowym wystudzonym sosem posmaruj wierzch przygotowanych placków.

Krok 6
Na wierzch sosu posyp ser, rozsyp pokrojone kawałki suszonych pomidorów oraz rozłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pizzę wstaw do piekarnika na sam dół na około 20- 30 minut.

Krok 7
Po upieczeniu na pizze rozłóż liście sałaty plastry szynki. Pokrój na kawałki i podawaj z dwoma sosami - pomidorowym i dipem czosnkowym.

Krok 8
Przygotuj dip czosnkowy do pizzy. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą odstaw na 5 minut na bok.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Pizza z suszonymi pomidorami
Pizza z suszonymi pomidorami
Cienkie ciasto, wyrazisty sos i doskonale skomponowane składniki – ta pizza łączy w sobie wszystkie te elementy. To idealna mieszanka włoskich smaków: suszonych pomidorów, szynki parmeńskiej i lekko orzechowej rukoli. Zastanawiasz się, jak przygotować proponowane danie? Na początek wyrób ciasto według wskazówek zawartych w przepisie. Nie musisz zamawiać pizzy na telefon! Zapoznaj się też z naszym pomysłem na sos do pizzy z suszonych pomidorów, ponieważ bez niego to włoskie danie nie smakowałoby tak samo dobrze.
Dla kogo?
Kiedy podstawa jest już gotowa, przygotuj sos pomidorowy – na patelnię wlej zmiksowane pomidory z puszki i pozostałe składniki, odpowiednio je doprawiając. Tak przygotowanym sosem posmaruj ciasto. Każdy miłośnik śródziemnomorskich smaków zacznie czuć się jak włoski kucharz!
Na jaką okazję?
Pizzę z pomidorami suszonymi serwuj podczas przyjęć. Znajomi oszaleją na jej widok! Teraz pora wybrać składniki – zróbcie to wspólnie. Pizza i suszone pomidory to nie wszystko! Oprócz tych sugerowanych w przepisie, możesz z powodzeniem dodawać również inne, ulubione, dodatki, np. czarne oliwki lub kapary.
Czy wiesz, że?
Wierzch pizzy z suszonymi pomidorami posyp serem, a następnie ułóż na nim suszone pomidory i połówki pomidorków koktajlowych. Wstaw do piekarnika na kilkanaście minut – już po wyjęciu ułóż na pizzy szynkę parmeńską oraz świeżą rukolę. Nie należy ich piec, ponieważ straciłyby swoje walory.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane danie serwuj z czosnkowym dipem na bazie śmietany lub gęstego jogurtu oraz sosu sałatkowego. Możesz mieć pewność, że pizza z suszonymi pomidorami zniknie w błyskawicznym tempie.





































