Dorsz z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz z warzywami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

5 sztuk

6 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby opłucz, oprósz przyprawą Knorr. Zostaw je na około godzinę, żeby się zamarynowały.

Krok 2

Włóż filety do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Następnie odsącz.

Krok 3

Posiekaj cebulę w drobną kostkę i przysmaż ją na patelni do momentu, kiedy się zarumieni. Obierz pomidory i również pokrój je w kostkę. Dorzuć do cebuli i całość duś.

Krok 4

Paprykę pokrój w kostkę, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż je razem na oliwie. Kiedy papryka zrobi się miękka, dodaj ją do pomidorów i cebuli, następnie wszystko wymieszaj i przypraw pieprzem, cukrem oraz odrobiną soli.

Krok 5

Do garnka z warzywami dołóż filety i duś całość na małym ogniu przez około 10-15 minut.

Krok 6

W tym czasie zmiksuj żółtka z około 100 ml wody i dodaj je do ryby. Duś jeszcze przez kilka minut. Gotową rybę podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej