Dorsz zapiekany w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3.5 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj, pokrój w kawałki, posól i skrop sokiem z cytryny. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, bazylią i pozostaw na noc w lodówce.

Krok 2

Mąki wymieszaj, obtocz w nich rybę i podsmaż.

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z 0.75 szklanki ostudzonej wody, odrobiną soli i szafranem.

Krok 4

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej sosem i piecz 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
19 osób ogląda przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej